Novi Zeland: Napadač na džamije se izjasnio krivim po svim tačkama optužnice

Date:

Muškarac optužen za smrtonosne napade na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu prije godinu dana izjasnio se krivim po svakoj od 51 tačke optužnice za ubistva.

Brenton Tarrant (29) također je priznao pokušaj ubistva još 40 ljudi i jednu tačku optužnice za terorizam.

Ranije je negirao optužbe, a suđenje mu je trebalo početi u junu. Napadi vatrenim oružjem na dvije džamije šokirali su cijeli svijet. Nakon napada, Novi Zeland je donio strože zakone o nabavci oružja.

Novi Zeland provodi mjere izolacije zbog pandemije koronavirusa, a sudski postupak je obavljen na Višem sudu u Christchurchu sa smanjenim kapacitetom.

Javnosti nije bilo dozvoljeno prisustvovanje saslušanju i Tarrant iz Novog Južnog Velsa u Australiji, a i njegovi advokati, pojavili su se na sudu putem video linka.

Predstavniku dviju džamija u kojima su izvršeni napadi dozvoljeno je da prisustvuje saslušanju kako bi predstavljao žrtve i njihove porodice.

Datum kada će biti određeno izricanje kazne za 92 tačke optužnice još nije objavljen. Tarrantu je određen pritvor do 1. maja, kada se sud nada da će moći odrediti datum izricanja kazne.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related