Novo izdanje bihaćkog IPF-a: “Islamska pravna terminologija u okrilju arapskog jezika”

Date:

U izdanju Islamskog pedagoškog fakulteta objavljena je knjiga „Islamska pravna terminologija u okrilju arapskog jezika“ čiji autor je doc. dr. Hajrudin Hodžić, dekan IPF-a. Knjiga tretira islamsku pravnu terminologiju, njen nastanak i razvoj u okviru arapskog jezika te predstavlja još jedan doprinos profesora pomenutog Fakulteta razvoju naučne misli i promovisanju tematike koja je nedovoljno prezentirana u našem podneblju.

U recenziji doc. dr. Hakije Kanurića, između ostalog, stoji:

– Uvaženi autor ovog vrijednog djela, doktor Hajrudin Hodžić, nudi tematski sinhroniziranu znanstvenu studiju o terminologiji islamskog prava eksplicirajući veoma bitna pitanja vezana za nju.

Autor je pri izradi ovog rada konsultovao brojnu, ali probranu literaturu, koja mu je omogućila da temeljito istraži i kvalitetno elaborira teorijske spoznaje vezane za predmetnu tematiku. Posebno je bitno istaknuti da je autor obogatio ovaj rad rječnikom islamskih pravnih termina i njihovom analizom.

To su samo neke odlike ovog djela koje će uveliko olakšati istraživačima da nađu odgovor na nedoumice u pogledu terminologije koja se koristi u islamskoj literaturi uopćeno a posebno onoj koja se bavi islamskim pravom. Obzirom da na južnoslavenskim jezicima ne postoji priručnik ili rječnik koji na jednom mjestu obuhvata i eksplicira najznačajnije islamske pravne termine, ovo djelo zavređuje da se nađe u biblioteci svakog muslimana našeg govornog područja a naročito onih koji nastoje dublje razumjeti islamsko pravo – navodi dr. Kanurić.

Biografija autora

Hajrudin Hodžić rođen je 1977. godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je 1992. godine u Stuparima, općina Kladanj. Srednjoškolsko i visoko obrazovanje stječe u Damasku (Sirija), gdje završava i postdiplomski studij. Magistarski rad je odbranio na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Doktorski studij uspješno okončava na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu odbranivši doktorsku disertaciju krajem 2014. godine.

Aktivni je član Udruženja „Život“ iz Bihaća od njegovog osnivanja. Člаn je Redаkcije Zbornikа rаdovа Islаmskog pedаgoškog fаkultetа u Bihаću, a nekoliko godina i glavni urednik istoimenog zbornika. Učesnik je brojnih konferencija, okruglih stolova i seminаrа iz oblasti islamskih nauka, аrаpskog jezikа i osigurаnjа kvаlitete.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related