Novo izdanje: Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata – odjeci Mirovnog ugovora iz Saint-Germaina 1919.

Date:

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka izdavač je nove knjige pod naslovom Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: odjeci Mirovnog ugovora iz Saint-Germaina 1919., a urednik je dr. Hikmet Karčić.

Knjiga je rezultat naučnih radova koji su 10. septembra 2019. godine prezentovani na međunarodnoj konferenciji koja je održana povodom 100 godina od potpisivanja Mirovnog ugovora iz Saint-Germaina u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka a pod visokim pokroviteljstvom reisul-uleme Huseina-ef Kavazovića. Konferencija je organizovana s ciljem sagledavanja ovog historijskog događaja i njegovih posljedica.

Dvanaest radova koji su prezentovani na konferenciji pružaju nova naučna saznanja o značaju Ugovora iz Saint Germaina za muslimane Balkana.

– Kroz ove radove, Mirovni ugovor iz Saint-Germaina, stavlja se u historijski kontekst, posmatraju se njegove implikacije na regionalnom nivou i analiziraju se njegove posljedice po muslimansko stanovništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevine Jugoslavije. U tom smislu, publikacija će ponuditi nova saznanja o muslimanima na Balkanu u međuratnom periodu – navodi Karčić u uvodniku djela.

Temeljem člana 10. ovog Ugovora u Jugoslaviji se trebala pružiti zaštita džamijama, grobljima i drugim vjerskim institucijama muslimana i osigurati valjanost muslimanskog vjerozakona u porodičnom i ličnom statusu. Također, Ugovorom je trebalo omogućiti preduzimanje svih koraka za izbor i imenovanje reisul-uleme. Isto tako i da se svi neophodni objekti ili dobrotvorne institucije koje su već postojale uvakufe, te da se ne uskraćuje bilo kakva povlastica neophodna za stvaranje novih vjerskih i dobrotvornih ustanova – pojašnjava Karčić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related