Nutricionista Zolotić za Preporod.info: Post je najbolji lijek

Date:

Ramazan nam je stigao u teško vrijeme pandemije COVID-19, ali s obzirom na blagodati i zdravstvene benefite posta, možemo reći ,u pravo vrijeme za sve nas, kazao je u razgovoru za Preporod.info magistar nutricionizma Tarik Zolotić.

– Najdraži gost, mubarek mjesec Ramazan nam je stigao. Islam, kao univerzalni ljudski sistem vrijednosti, svojim propisima obuhvatio je sve segmente ljudskog života. S obzirom na to da je hrana ključna potreba za život čovjeka i njegovo zdravlje, islam je tom pitanju posvetio veliku pažnju i dao upute i odgovore. „Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima…“ (El-Isra, 82.)“. Danas smo vrlo malo svjesni važnosti hrane, hranjivih materija i njihovog uticaja na zdravlje, na prevenciju i liječenje bolesti. Sa druge strane, udaljili smo se od Kur'ana gdje nam je Allah uputio svevremenske naredbe, upute, preporuke na koji način da živimo, da se hranimo, da radimo u zdravlju i blagostanju kako bi On bio najzadovoljniji sa nama. Danas kada živimo u pandemiji hroničnih nezaraznih bolesti, bolesti izobilja, post nam dođe kao najbolji mogući lijek – tvrdi Zolotić. 

Podsjetio je na hadis u kojem je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Izvor svih bolesti jeste prejedanje“. 

– Danas smo svjedoci da pretjerujemo sa hranom, jedemo prerađenu hranu, hranu koju ljudi “dizajniraju, modificiraju” zbog svog profita, zarade, ne zarad našeg zdravlja i dobrobiti kao što to ima prirodna cjelovita hrana. Zato Uzvišeni Allah kaže: “I sami sebe ne ubijajte, Allah je doista prema vama milostiv”. (En-Nisa, 29) Post je za naša tijela kao “veliki servis”, “generalka”, vraća ih na “tvorničke postavke”, jer jedan dan posta omogućava uklanjanje toksina koji su se nakupili tokom 10 dana. Prema tome, 30 dana posta u mjesecu Ramazanu i šest dana posta u mjesecu Ševvalu predstavljaju “veliki servis” za naše tijelo – ukazao je Zolotić. 

Pojašnjava da je blagodat posta to što se naše tijelo odmara od stalnih “napada” hranom, onemogućava nam da pretjerujemo, da jedemo šta god i kad god želimo, te da energiju koju tijelo uštedi tokom posta preusmjerava na regeneraciju i liječenje organizma. 

– Mnoga istraživanja pokazuju da post dovodi do smanjenja upalnih procesa u tijelu koji predstavljaju temelj svakoj hroničnoj bolesti, dok sa druge strane post dovodi do poboljšanja imuniteta, povećanja bijelih krvnih stanica, leukocita koji će nam pomoći u borbi sa COVID infekcijom. Tokom posta tijelo energiju potrebnu za rad i funkcionisanje dobija razgradnjom “recikliranjem” štetnih materija (slobodnih radikala, virusa, bakterija i drugih štetnih produkata) te se na taj naćin i čisti i štiti od bolesti. Jer, naša tijela su kroz višedecenijski razvoj i genetski prilagođena za povremeni post, što nam objašnjava i hadis Poslanika s.a.v.s. “Mi smo narod koji ne jede dok ne ogladni, a kada jedemo, ne zasitimo se” – podsjeća Zolotić.  

Prema njegovom mišljenju, ujutro se najbolje sehuriti hranom koja se dugo zadržava u probavnom traktu, čak i do 12 sati. 

– Takva nas hrana može duže držati sitim, za razliku od ugljikohidratnih namirnica. Meso, jaja i jogurt, kefir su bogati mastima i proteinima, a od biljnih namirnica to su leguminoze kao što su grah, grašak, leća i orašasti plodovi. Sehur treba iskoristiti za unos što više tečnosti, vode koja nam je najpotrebnija u ovim dugim danima, rekao je citirajući Muhammeda, s.a.v.s., koji kaže: “U sehurskoj hrani je bereket, zato nemojte propuštati pa makar uzeli i gutljaj vode” – kazao je Zolotić. 

Postačima preporučuje šta je najbolje iftariti, odnosno koju hranu je najbolje unositi u organizam nakon cijelodnevnog posta. 

– Nakon dugog posta iftariti treba laganiju hranu bogatu ugljikohidratima, hranu koja se brzo vari i koja neće opteretiti naš probavni trakt. Omrsiti se hurmama i vodom, kao što je to radio i Poslanik, s.a.v.s, koje su po svojoj strukturi ugljikohidratne, lagane za probavu i brzo našem tijelu daju energiju potrebnu za probavu i asimilaciju hrane. Domaće čorbe, temeljci i supe su dobar primjer kako započeti iftar. Koristite dosta povrća, sezona nam dolazi tako da prednost treba dati svježem povrću i salatama. Ukoliko ćemo koristiti meso trebamo izbjegavati prženo u dubokim uljima. Koristiti integralne žitarice, tjesteninu, od heljde, raži, zobi, prosa, kao i rižu. Voće je također dobar izbor za tijelo zbog brzine varenja i velike količine vode koja će dobro doći pomalo dehidriranom tijelu, ali ga ne treba konzumirati odmah nakon glavnog obroka, već napraviti pauzu. Osim toga, treba paziti na konzumiranje kafe koja zbog kofeina kao diuretika potiče izbacivanje vode iz našeg organizma – pojasnio je on.

Podcratava da je najvažnije izbjegavati prejedanje, podsjećajući na ajet “Jedite i pijte, samo ne pretjerujte, On ne voli one koji pretjeruju.“ (El-E'raf,31). 

– Zato držimo se Kur'ana kao uputsva svima nama te težimo da koristimo, jedemo ono što će nam koristiti i na ovom, ali na onom svijetu, te da uzvišeni Allah bude zadovoljan sa nama – poručio je za Preporod.info Zolotić. 

(A.N./Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related