Obavještenje o obavljanju i organizaciji vjerskih aktivnosti u doba pandemije

Date:

Imajući u vidu da je Kantonalni štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo donio nove naredbe koje se tiču mjera zaštite, organizacije skupova i boravka u otvorenim i zatvorenim prostorima džematlije se trebaju ponovo upoznati o načinu organizacije vjerskih aktivnosti u novonastalim okolnostima.

Vjerske aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će se nastaviti obavljati bez obustavljanja, uz obavezu poštivanja svih mjera i uputstava Islamske zajednice, kao i nadležnih državnih organa u vezi zaštite od koronavirusa, istakli su iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

-Džematski odbori će učiniti dodatni napor u organizaciji boravka u džamijama i mektebima kako bi obezbijedili poštivanje predviđenih mjera zaštite. Mektebska nastava će se nastaviti obavljati po predviđenom rasporedu, uz manje grupe i skraćene časove- dodali su iz Medžlisa.

Kažu kako će u organizaciji obavljanja džuma-namaza biti otvorene i korištene sve dodatne i prateće prostorije u džamijama kako bi se napravila veća disperzija u džamijskim prostorima.

-U pojedinim dijelovima Medžlisa će već od danas za džuma-namaz biti otvorene i manje mahalske džamije (Bistrik, Hrvatin, Čeljigovići, Musluk, Arapova, Abdesthana, Ulomljenica, Buzadžina, Nadmlini, Mjedenica) kako bi izbjegli veću koncentraciju ljudi u pojedinim džamijama- poručili su iz Medžlisa.

Na kraju su zamolili sve džematlije da pokažu maksimalnu odgovornost, te da poštuju mjere zaštite tokom boravka u džamijama, ali i prilikom ulaska i izlaska iz džamija kada se stvaraju nepotrebne gužve, kao i da se izbjegava uzimanje abdesta u džamijskim abdesthanama.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related