Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici: Organizacioni odbor donio odluku o ukopu žrtava

Date:

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari održan je četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine. Na sastanku je usvojen Program obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora, kazao je da je donijeta odluka da će biti obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Što se tiče ukopa, mi smo imali veliku dilemu. Danas smo donijeli odluku da ima ukop, to je uvršteno u program. Svi oni koji žele da ukopaju svoje najmilije, mi smo im omogućili, s tim da pozivamo da, što se tiče ukopa i dženaze, prisustvuju srodnici žrtva, jer moraćemo imati kontrolu svih onih koji će ući u mezarje-, rekao je Fejzić.

Prema posljednjim informacijama, identifikovano je 13 žrtava genocida, a za sedam su porodice dale saglasnost da budu ukopani 11. jula.

Fejzić je istakao da će u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima biti poštovane mjere koje su na snazi.

-Nažalost, zbog situacije i mjera koje postoje nećemo imati broj ljudi koji bi bio da nije mjera. Mi ćemo uglavnom kroz sve aktivnosti imati manji broj ljudi. Sva okupljanja moramo kontrolisati i držati se broja koji je dozvoljen u tom trenutku-, rekao je Fejzić.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related