Obilježavanje Dana nezavinosti BiH u Torontu

Date:

Predstavnica Instituta za istraživanje genocida Kanada i regionalni projekt-menadžer BZK Preporod za regiju Sjeverna Amerika Alena Demirović najavila je vrlo sadržajan program kojim će biti od 29. februara do 7. marta biti obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Torontu.

 – Pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada, Bosnian Islamic Association Gazi-Husrev Beg, Bosnian Canadian Releif Association, Bosnian Cultural Center, Congress of North-American Bosniaks i BZK Preporod – Sjeverna Amerika biće održane brojne manifestacije i tribine povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naši najmlađi koji pohađaju vanredne bosanske škole 1. marta će sa svojim roditeljima i učiteljima bosanskog jezika u sklopu nastavnog programa obilježiti ovaj veoma bitan dan za našu državu. Počinjemo 29. februara sa događajem „Večer dijaloga“ sa uvaženim gostima iz domovine – akademikom Abdulahom Sidranom i zlatnim ljiljanom gospodinom Ahmetom Sejdićem, komandantom u odbrani Goražda. Zatim, 7. marta organizujemo gala večeru i Akademiju, gdje nam je počasni gost predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Ova posjeta je od velikog značaja, jer je ovo prva posjeta kanadskoj dijaspori i samim tim podsticaj na još jaču saradnju između matice i dijaspore –  kazala je ona.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, imam centralnog bosanskohercegovačkog džemata u Kanadi, Bošnjačke islamske zajednice ‘Gazi Husrev-beg’ u Torontu, Adnan ef. Balihodžić je rekao da se ljudi u dijaspori osjećaju neodvojivim dijelom domovine i nacije.

  – Često je taj osjećaj i intenzivniji što su udaljeniji i odvojeniji, a da se primijetiti upravo na primjeru dijaspore ovdje u Sjevernoj Americi. U našim džematima i zajednicama širom Kanade 1. mart se svečano obilježava neizostavno svih ovih 25 godina, od kako su hiljade njih bili primorani tražiti utočište u ovoj dalekoj zemlji koja ih je lijepo primila. Osjećaj pripadnosti Bosni i bosanskoj naciji valja nam nastojati prenijeti na nove naraštaje koji se rađaju ovdje. Jer, uistinu, i bez obzira na odvojenost, te zbog činjenice da je savremeni svijet postao malo selo, možemo računati da nijedan naš čovjek i žena nisu izgubljeni za domovinu sve dok ona nije izgubljena u njima – poručio je on.

 Alena Demirović je za Preporod.info također naglasila da se svijest o porijeklu i identitetu čuva u dijaspori.

  – Živjeti u dijaspori i biti svjestan svog identiteta, ponoseći se time, je nešto što pripisujemo našim roditeljima i vjerskim vođama, jer su se oni borili da to prenesu na nas. Biti Bosanka za mene znači biti dio historije svijeta, jer mi smo narod koji ima svoju historiju i svoj jezik. Na ovaj praznik trebamo se sjetiti naših šehida i svih građana Bosne i Hercegovine koji su se borili protiv agresije. Također, trebamo se sjetiti Vlade koja se borila za multietničku i demokratsku državu, jer time je naša država očuvala svoj državno-pravni i historijski kontinuitet – zaključila je ona. 

(R.A./Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related