Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Srebrenici

Date:

Kao i prethodnih godina, prigodnim programom danas će biti obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Potočarima i Srebrenici.

Program obilježavanja planiran je u 11 sati polaganjem cvijeća i odavanje počasti žrtvama genocida u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Nakon toga u prostorijama Memorijalnog centra u 13 sati bit će prikazana projekcija dokumentarnog filma „U sjeni minareta“, dok je okupljanje učesnika obilježavanja planiran za 13.30 ispred Kulturnog centra u Srebrenici gdje će biti održan kulturni program.

Također, u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti bit će dodjeljene nagrade za najbolje likovne i literalne radove, a sponzor dodjele nagrada je Udruženje Dobro.ba.

Predsjednik Udruženja Dobro.ba Sanin Ramezić, uime udruženja koje u saradnji s Udruženjem “Djeca Srebrenice – Nove generacije” i MFS Emmaus-om je inicijator i tradicionalno učestvuje u organizaciji, ističe značaj obilježavanja najvećih državnih praznika Bosne i Hercegovine u Srebrenici.

– Jednostavno, predaja počasti žrtvama Srebrenice i radovanje s djecom u gradu koje je preživjelo najveći zločin, pretrpjelo najveće boli i bili najveća žrtva u stvaranju države Bosne i Hercegovine, daje istinsku vrijednost i neupitno nas obavezuje da svoju domovinu volimo i činimo sve za njeno bolje sutra. Cilj je da naše nove generacije razvijaju ljubav i empatiju prema domovini zajedno sa svojim vršnjacima u Srebrenici – rekao je Feni Ramezić.

Njegovo mišljenje da obilježavanja državnih praznika u Srebrenici treba da budu podržana i uvrštena kao tradicionalne proslave za sve društvene i institucionalne strukture u Bosni i Hercegovini.

– Iz Srebrenice treba da potekne naša najveća vrijednost i da bude simbol ljubavi prema Bosni i Hercegovini, a na šta nas obavezuje 11. juli kao dan pun tuge i žalosti – kazao je Ramezić.

U poslijepodnevnim satima u prostorijama MFS „EMMAUS-a“ bit će održana priredba koju su pripremili korisnici Dnevnog centra u Potočarima.

Organizator sutrašnjeg obilježavanja je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Salko Tursunović, Udruženje „Moja adresa Srebrenica“, Udruženje građana „ Djeca Srebrenice – Nove generacije“ Srebrenica, MFS „EMMAUS“, Potočari, i MHD „Merhamet“ Srebrenica, a pomoć za obilježavanje Dana nezavisnosti podržalo je Udruženje Dobro.ba i drugi. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related