Obilježavanje stradanja Bošnjaka u naselju Biljani kod Ključa

Obilaskom stratišta, spomen mezarja i historijskim satom u Memorijalnom centru Biljani, građani Ključa i Unsko-sanskog kantona još jednom su odali poštovanje ubijenim stanovnicima Biljana, Osmanovića, Džaferagića, Domazeta, Mešana, Ćehića i Jabukovca. Time je obilježena 26. godišnjica stradanja 264 stanovnika ovih ključkih naselja, koji su ubijeni na današnji dan 1992. godine.

Među ubijenima bilo je i šestoro djece, od kojih najmlađa šestomjesečna Amila. Svi su oni bačeni u prirodne jame Crvena zemlja, Lanište I i Lanište II.

– Ovdje se od 10. jula 1992. godine vrijeme drugačije računa. Od tada su mali postali hrabri u borbi za istinu i pravdu. Cilj je bio izbrisati nesrpsko stanovništvo, međutim i pored strašnog zločina u tome se nije uspjelo. Jednostavno, moramo naučiti mlade naraštaje da odbace mržnju i budu tolerantni, kako nam se ovo nikad ne bi ponovilo – poručio je načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović.

Poštovanje žrtvama u Biljanima, danas je iskazao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

– Svirepo ubijeni u Biljanima, dokaz su da nismo izjednačeni u borbi za pravdu. Žrtve su bačene u jamu kako bi se grijesi sakrili, međutim istina uvijek iziđe na vidjelo. Zato ne smijemo dopustiti da nas snaga izda, moramo se boriti za pravdu, jer to dugujemo ovim žrtvama – rekao je ministar Čampara.

Muftija travnički u svome obraćanju ukazao je na važnost sjećanja na šehide i strašne zločine nad Bošnjacima kako se nikada ne bi zaboravili i ponovili. Naglasio je da uz obavezu trajnog sjećanja i insistrianje da sve zločince stigne pravda i zaslužena kazna, da Bošnjaci treba da pozivaju na suživot i pomirenje među narodima. Istakao je ulogu Islamske zajednicu u izgradnju kulture sjećanja na stradanje Bošnjaka i spomenuo fetvu Vijeća muftija o proglašenju područja u Prijedoru i dolini rijeke Sane šehitlucima i područjem najtežih zločina sa elementima radnji učinjenja genocida počinjenih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godina.

Kao takvi proglašena su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu IZ-e Kozarac, Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa IZ-e Prijedor, Vrhpolje u Medžlisu IZ-e Sanski Most, Biljani i Pudin Han na području Medžlisa IZ-e Ključ te Blagaj Japra u Medžlisu IZ-e Bosanski Novi. Prema tekstu fetve ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.

Općinsko vijeće Ključ i premijer USK Husein Rošić ponovo su podsjetili kako bi 10. juli morao biti proglašen Danom žalosti. Također, iz Memorijalnog centra Biljani još jednom je zatraženo procesuiranje odgovornih za ove zločine, jer su do sada tek trojica privedena pravdi.