Obilježena 25. godišnjica odbrane Livna: Bošnjaci nisu branili Livno?

No,  kao nijedne prethodne, slavljeničke godine u organizaciji OV Livno i načelnika općine, ni ove se nisu spominjali Bošnjaci ni kao branioci, ni kao branitelji Livna. Tek je  u svojoj besjedi na svečanoj sjednici OV u Domu kulture Bošnjake prvi put spomenuo predsjednik OV Livno Sead Hadžijahić.  U defileu branioca i stradalnika rata nema Bošnjaka. Osim njega, na svečanoj sjednici OV Livno bili su i četvero ostalih vjećnika Bošnjaka iz SDA i jeda iz DF-a, te Bošnjaci zaposleni u općini. 

Uz čelnike općine, Vlade LK, OS BiH i predstavnike braniteljskih udruženja HVO-a, sjednici su prisustvovali i hrvatski zvaničnici s viših novoa vlasti, među kojima i  Borjana Krišto, Bariša Čolak i Vekoslav Bevanda, te delegacija R Hrvatske predvođena ambasadorom Ivanom del Vekiom.

Mi smo garda hrvatska…

Prisutnima su se obratili načelnik općine Luka Čelan (HDZBiH) i predsjednik OV Sead Hadžijahić (SDA), koji su se prisjetili dana odbrane Livna, dok je načelnik Čelan govorio i o nekim realizovanim i planiranim projektima općine Livnu u protekloj i tekućoj godini. Svečanoj sjednici prethodila je misa u župnoj crkvi u Livnu odakle je do Doma kulture priređena i parada OSBiH i nekadašnjih pripadnika HVO-a i HOS-a sa ratnim zastavama koji su se na glavnom gradskom trgu poklonuli neustavnoj „hercegbosanskoj“ zastavi veličine livanjskog nebodera. Nakon svečane sjednice položeni su vijenci u parku kod spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima, a potom je uslijedio obilazak Rujana i nekadašnje linije odbrane uz prigodan vjerski program u župnoj crkvi. Ni ove godine nije bilo ni državnih ni entitetskih obilježja (izuzev u kino dvorani). Parada gradom započela je koračnicom „Mi smo garda hrvatska“, a svečana sjednica himnom BiH, koja uopće nije dobila aplauz, za razliku od kakvog-takvog aplauza himne susjedne Hrvatske. Bh himni nisu aplaudirali ni bošnjački vjećnici ni jedini bošnjački ministar. 

U godini u kojoj je Livno dobilo status grada, Livnjaci i gosti podsjetili su se na najodsudnije bitke za BiH i Livno,  u kojem je, zbog sve većeg iseljavanja, sve manje stanovnika, a sve više neustavnih, „hercegbosanskih“ zastava. Čak i veličine osmokatnog nebodera!