Obilježena 28. godišnjica formiranja jedinice ‘Crni labudovi’

Date:

Dvadesetosma godišnjica formiranja jedinice Armije RBiH „Crni labudovi“ i pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića–Crnog labuda, obilježena je danas širom  Bosne i Hercegovine na primjeren i dostojanstven način.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa Covid-19, te odluka nadležnih institucija o zabrani okupljanja, sjećanje na jedinicu “Crni labudovi” prilagođeno je trenutnom stanju.

Shodno nastaloj situaciji, članovi Udruženja boraca “Crni labudovi“ su, pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite, na spomen-obilježjima u Sarajevu, Sapni, Ilijašu, Konjicu i Zavidovićima obilježili 28. godišnjicu formiranja ove  jedinice Armije RBiH.

Jedinica „Crni labudovi“ je formirana 10.05.1992. godine u mjestu Zaseok u općini Zvornik (danas općina Sapna) kada su nakon pogibije narodnog heroja  Mehdina Hodžića-Crnog labuda njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv “Crni labudovi“.

Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata Crni labudovi su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, a 79 šehida jedinice „Crni labudovi“ časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine, 345 ih je teže i lakše ranjeno a 22 su odlikovana najvišim armijskim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“.

– Bila je to bosanska mladost. Oni su po svojoj sudbini i kvaliteti bez pogovora služili svome narodu i do posljednje sekunde svoga života borili se za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu – navodi Udruženje “Crni labudovi” u saopćenju za javnost.

U želji da se od zaborava sačuva ratni put jedinice, Udruženje boraca „Crni labudovi“, koje  egzistira od 2014. godine, nastoji mapirati staze kojim su hodili najbolji sinovi naše domovine, tako su na Špicastoj stijeni iznad Sarajeva, u Konjicu, u Ilijašu i Zavidovićima postavljeni “bedemi” koji svjedoče istinu o herojstvu i ljubavi “Crnih labudova” prema svojoj domovini.

Činjenica da su disperzirane u više od 30 bosanskohercegovačkih općina nije ih omela u njihovoj misiji podrške porodicama onih koji za domovinu dadoše svoje živote.

– Prelazeći put od Une do Drine i od Save do mora u  domove ovih porodica preživjeli saborci unose malo radosti, ali i nadu. Nadu da oni koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine nisu zaboravljeni. Udruženje boraca „Crni labudovi“ u svom radu posebnu pažnju posvećuju mlađim generacijama. Koliko nastoje sačuvati sjećanje na naše heroje, isto tako  svoj patriotizam i ljubav prema jedinoj domovini Bosni i Hercegovini žele prenijeti na mlađe generacije. Aktivnim učešćem u obilježavanju značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata mlađe generacije uče o hrabroj borbi jedinice „Crni labudovi“ i Armije RBiH za slobodu naše domovine – navodi se, između ostalog, u saopćenju.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related