Obilježena 28. godišnjica smrti heroja odbrane Sarajeva i BiH Safeta Zajke

Date:

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je 28. godišnjica pogibije generala Armije RBiH Safeta Zajke.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović položio je danas cvijeće i odao počast njemu i njegovim saborcima na spomen obilježju ispred općine Novi Grad, kao i na mezarju ovog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prisutan je bio i ministar privrede KS Adnan Delić. Počast komandantu Zajki, ali i njegovim poginulim saborcima odali su i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i nekoliko skupštinskih zastupnika.

Isti dan, organizirana je i akademija u znak sjećanja na ovog bosanskohercegovačkog heroja i njegove saborce, a na kojoj se prigodnim govorom obratio Osmanović.

– Heroj odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića Kosa. Bio je borac za Bosnu i Hercegovinu i jedan od ključnih ljudi za odbranu našeg glavnog grada u najtežim danima opsade. Pored niza visokih komandnih dužnosti, svima nam je ostao u sjećanju kao legendarni komandant 2. viteške brigade. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja ‘Zlatni ljiljan’ i Ordena heroja oslobodilačkog rata. Proglašen je herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata i bio jedan od najvažnijih i najomiljenijih komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih bosanskih sinova u odbrani naše države – kazao je Osmanović.

Naglasio je i kako je, nakon njegove pogibije, “svima nama preživjelim ostavljeno u amanet da baštinimo tradiciju bosanskih gazija, ratnika u odbrani BiH 1992-1995. godine i nikada ne zaboravimo borce koji su živote dali za odbranu BiH”, prenosi AA.

– Ne smijemo nikada zaboraviti heroje sa Žuči, njih se trebamo i moramo sjećati sve dok naša domovina BiH traje, a trajat će vječno – istakao je ovom prilikom Osmanović.

Naglasio je i obavezu kako “moramo prenositi sjećanja našoj djeci na sve naše heroje, među kojima je i komandant Zajko, kako nam se ne bi desilo da zaboravimo prošlost, jer tako rizikujemo da nam se nesreća kroz koju smo prošli ponovi”.

 – Izuzetno je važno čuvati uspomenu na komandanta Zajku i sve naše druge heroje koji su imali svijest, ali i beskrajnu hrabrost, kada je to najviše trebalo. Tako doprinosimo kulturi sjećanja, a kroz kulturu sjećanja jačamo identitet naroda i države BiH. Upravo je to put i to su vrijednosti koje nas vode opštedruštvenom napretku. Neka je rahmet našem junaku Zajki, neka je rahmet i slava svim njegovim poginulim saborcima, i svim braniocima naše jedine domovine Bosne i Hercegovine – zaključio je Osmanović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related