Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima

Date:

Prigodnim programom kod spomen-turbeta u Čerkazovićima u četvrtak je obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u Čerkazovićima i Ljoljićima, u općini Jezero.

Tom prigodom lokalni imam Semin ef. Česo ukazao je na važnost kulture sjećanja za Bošnjake, ali i na prihvaćanje i spremnost da se živi u sadašnjosti te planira budućnost uime Boga, javlja Fena.

– Kao i svake godine, i danas smo se okupili kako bi se sjetili naših šehida koji su dali svoje živote u obranu i očuvanje naše države Bosne i Hercegovine, naše vjere, otadžbine i naših života. Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo živjeti u sadašnjosti s ovim iskušenjima zbog koji smo se okupili. Isto tako moramo biti spremni za budućnost i nastavak ovozemaljskog života koji je samo misija za svakog čovjeka pojedinačno te moramo biti spremni odgovoriti na najbolji način kod uzvišenog boga – kazao je Česo.

Pripadnici rezervnog sastava milicije RS-a 10. rujna 1992. godine okupili su mještane sela Ljoljići i Čerkazovići te ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, a četiri su ranjena. Kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza klanjana je u Vincu 12. svibnja 1999. godine, gdje je pokopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin Vijeće Suda BiH u travnju 2008. godine osudilo je Mirka (Špire) Pekeza na 21 godinu zatvora, Mirka (Mileta) Pekeza na 29 godina i Milorada (Ljupka) Savića na 21 godinu zatvora dok, kako se navodi, organizator ovog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran, stoji u priopćenju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related