Obilježena 29. godisnjica stradanja 48 Bošnjaka Ahatovića, Bojnika i Dobroševića

Date:

U Sokolini kod Srednjeg, danas je obilježena 29. godišnjica stradanja 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, koje su na svirep način ubili pripadnici agresorske vojske u autobusu, kao i stradanje 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji poginuli na brdu Ranovača braneći svoj narod i domovinu, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo.

Veliki broj porodica stradalih, preživjeli borci i logoraši, delegacija Kantona Sarajevo predvođena ministrom za boračka pitanja Omerom Osmanovićem te delegacije i predstavnici općina Novi Grad i Ilijaš, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, kao i političkih organizacija, položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

Na današnji dan 1992. godine, neprijateljske snage naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića, Ahatovića, koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno trebao odvesti na razmjenu.

Tada je neprijatelj, umjesto na razmjenu, 56 logoraša odvezao u Sokolinu gdje ih je ubio na najsvirepiji način. Nakon strašnih tortura pretrpljenih u logoru u Rajlovcu, koje ljudski um ne može ni zamisliti, mnogi od zarobljenika nisu ni slutili da će im lažno obećanje dato od agresora „da ih vode na razmjenu“ biti posljednja vožnja – vožnja u smrt.

Neprijateljski vojnici, po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika, osam ih je preživjelo.

Elvir Jahić, jedan od preživjelih, stopostotni invalid, svakog 14. juna dođe na mjesto stradanja. Kaže da je teško svake godine iznova doživljavati ono što se prije 29 godina dogodilo njemu i njegovim komšijama.

– Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jednog jutra su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka.

Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas preživjele, a poginule dostojanstveno ukopali – kazao je Jahić, prenosi Fena.

Ovim povodom govorii su i Džafer Herić, član Ratnog štaba u Srednjem; Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kntona Sarajevo; Osman Đozo, predsjednik Udruženja RVI Novi Grad; Mirza Selimbegović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad i Taib Delalić, pomoćnik u Službi za boračka pitanja Općine Novi Grad.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, a autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još je na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama na mjestu masovne grobnice i spomen-ploče u mjestu Ravne.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related