Obilježena godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića

Uime Vlade Tuzlanskog kantona počast je odala delegacija koju su osim premijera Denijala Tulumovića činili ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić, ministrica zdravstva Dajana Čolić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac.

„Da nije na vrijeme reagirao sigurno da bismo danas, u najboljoj varijanti, bili samo povratnici u nekakav drugi entitet. Teočak je ostao slobodna teritorija, jesmo pretrpjeli sva stradanja u ratu ali nismo morali napuštati domove“ rekao je načelnik Teočaka Taib Muminović.

Hajrudin Mešić bio je komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik-Teočak i komandant 1. teočanske brigade s kojima je uspješno oslobađao zauzete teritorije. Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštovanju Ženevske konvencije. Rečenice Kapetana Hajre „Mi vodimo pravedan rat i zbog toga ne možemo izgubiti“, danas se u prigodnom obraćanju sjetio i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Premijer Tulumović je izjavio da nam hrabli lik i djelo Kapetana i Slavne brigade mogu biti inspiracija i poticaj da ni u najtežim momentima ne smijemo posustati.

„Danas kada se s ponosom sjećamo ove, ali i drugih brigada, ne možemo, a da ne pomislimo šta možemo i trebamo još uraditi da budućnost naše djece učinimo boljom. Žrtva kapetana Hajre i svih šehida nam je zalog i obaveza da činimo više za bolju budućnost. Budućnost u kojoj tu žrtvu ne smijemo zaboraviti, te ćemo se u narednom periodu založiti da se ovo razdoblje naše historije počne izučavati kroz školski plan i program, jer naša djeca i buduće generacije trebaju znati šta se dešavalo, kako se slične stvari više nikada i nikome ne bi ponovile“, zaključio je premijer Tulumović.