Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Ovogodišnjem obilježavanju stradanja Bošnjaka upriličenom na spomen obilježju „Jama Bezdana“ prisustvovalo je nekoliko stotina mještana Ljutočke doline, članovi porodica ubijenih te bihaćki muftija Hasan ef. Makić, gradonačelnik grada Bihaća mr. Emdžad Galijaševć, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić, glavni Imam Medžlisa IZ-e u Bihaću Mesnsur ef. Ćehić te predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Orašac Ibrahim Begić. Inače, Jama Bezdana, iz koje su tokom ekshumacije obavljene u septembru i početkom oktobra 1997. godine ekshumirana 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline, nalazi se na 744 metra nadmorske visine, a njena dubina sa koje su vađena tijela iznosi 85 metara.

         Ispred organizacionog odbora skupu se obratio imam džema'ata Kulen-Vakuf Emsad ef. Sadiković, koji je u najkraćem podsjetio na iskušenja i strahote kroz koje su prošli Bošnjaci naseljeni u reonu Ljutočke doline od 11. do 19. Juna 1992. godine. Rekao je da je u tom kratkom vremenskom intervalu ubijeno 226 civila, da ih se 47 vodi kao nestalih, da je među ubijenim bio i Smail ef. Džafica tadašnji imam džema'ata Orašac, da su svi Bošnjaci protjerani sa svojih ognjišta i da im je oteta ili uništena imovina. Posebno je naglasio da se iskustva iz nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu ne bi smjela zaboraviti, kao što se ne bi smjela zapostaviti vjera islam i življenje po njenim principima među mlađim ili starijim generacijama.

         Program je potom u prediftarsko vrijeme nastavljen na šehidskom spomen obilježju u Orašcu, gdje se velikom broju Oraščana i ostalim gostima iz okolnih mjesta, obratio gradonačelnik grada Bihaća mr. Emdžad Galijašević i predsjednik Savjeta MZ-e Orašac Ibrahim Begić. Slijedio je zajednički iftar u sportskoj sali pod pokroviteljstvom gradskih vlasti, a kojem je uz zvanice prisustvovalo oko 300 postača. Bihaćki muftija Hasan ef. Makić je teravih-namaz obavio u orašačkoj džamiji i džematlijama održao predavanje o ramazanu, njegovim fadiletima i vrijednostima činjenja dobra u njemu. I dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić klanjao je teravih-namaz u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Kulen-Vakufu, gdje se prigodnim vazu-nasihatomm obratio džematlijama i podstakao ih da se drže vjerskih propisa i dužnosti kako bi postigli sreću ovog i budućeg svijeta.

         Manifestacija „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“ oživjela je sjećanja na krvave dane Bošnjaka iz juna 1992. godine, na nedužno ubijene žrtve i naglasila važnost slobode i vjere islama u životu muslimana.