Obilježena oslobodilačka akcija ”Istok ’94” i otkrivanje spomen-obilježja

17.10.2016.godine, u džematu Sibovac-Omeragići, a u povodu obilježavanja akcije „Istok-Sjeveroistok 94“ otkriveno je novoizgrađeno spomen-obilježje šehida, palih boraca i civilnih žrtava odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. Rukovodstvo mjesne zajednice pokrenulo je inicijativu da se izgradi novo spomen-obilježje, koje su finansijski podržali Ministarstvo za boračka pitanja Vlade TK, Općina Gradačac i mještani Sibovca.

Obilježavanje godišnjice akcije ”Istok ’94” bilo je u nadležnosti boračkih udruženja.
 
Ispred područne škole OŠ ”Dr. Safvet-beg Bašagić” upriličen je vjerski i kulturni program. Hatmu pred duše šehida proučio je mjesni imam Elvedin ef. Kavazović, a poklonili su imami MIZ Gradačac i glavni imam MIZ Gradačac Nusret ef. Kujraković.

Učenici osnovnih škola su učestvovali u programu sa nekoliko recitacija i ilahija, a organizatori su dodijelili i nagrade učenicima osnovnih škola za najbolje literarne radove na teme: Bosna, Sloboda i Šehid.

Bila je ovo prilika za podsjećanja na dane kada su izvojevane najznačajnije bitke za odbranu općine Gradačac i šire regije, ali i da se ukaže na potrebu boljeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja boračke populacije i povratnika. O tome su govorili pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi TK Danis Gojačić i načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić.

U ovogodišnjem tradicionalnom maršu ”Rađanje slobode” učestvovao je veliki broj učesnika.

Nakon prigodnog programa uslijedilo je otvorenje i otkrivanje spomen-obilježja uz polaganje cvijeća i čitanje 31 imena šehida i poginulih žrtava rata čija su imena uklesana  na spomen-ploči.

Šehid je riječ arapskog porijekla, što u prijevodu znači svjedok. Šehidi su vječno živi, i oni su dali svoje živote za našu slobodu.

U časnom Kur’anu se kaže: „I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“! ( Kur´an, El-Bekare 154 )

Neka im je vječni  rahmet!

E.K.