Obnova fočanske tekije: Prepoznatljiv simbol Foče i dio bogate baštine

Date:

Goraždansko muftijstvo i Medžlis Islamske zajednice Foča pokrenuli su projekat obnove fočanske tekije. Tekija se gradi na autentičnoj lokaciji na gradskom uzvišenju sa kojeg se pruža pogled na Foču.

Uz samu tekiju nalaze se ostaci turbeta dvojice šejhova Murat-babe i Bajazid-babe, osnivača tekije, ali i turbe čuvenih fočanskih alima i šejhova iz porodice Muftić koje u svojim putopisima spominje i Evlija Čelebija.

– Tekija je pripadala nakšibendijskom redu derviša, a njome su rukovodili u posljednja dva stoljeća šejhovi iz porodice Muftića. Evlija Čelebi u svom Putopisu, navodeći da je u to vrijeme, kada je on Fočom prolazio, zatekao 17 džamija, te da su nekima od njih svi prolaznici naprosto ostajali zapanjeni i zadivljeni. Čelebi navodi da je u Foči postojalo i osam tekija, tri javna kupatila, te da je sve naprosto frcalo od života, šarenila, ljepote i ukrasa – ispričao nam je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča Miralem-ef. Hodžić.

IMG_2291.JPG - Obnova fočanske tekije: Prepoznatljiv simbol Foče i dio bogate baštine

Projekat obnove nema vremenski okvir do kojeg mora biti okončan, ali misija obnove je da po okončanju radova tekija i dalje bude jedan od prepoznatljivih simbola Foče i dio bogate bosanskohercegovačke duhovne, kulturne i civilizacijske baštine u ovom gradu.

– Džamije, tekije su ljudima sigurnost u našim mjestima i mi svakako činimo sve što je u našoj mogućnosti da organiziramo akcije, ali i sredstva koja mi možemo osigurati da se sve džamije na području našeg Medžlisa obnove. Želja nam je da što više ljudi bude trajno upisano u ovaj hair sa svojim prilozima. Nakšibendijska tekija sa turbetima u Foči će krasiti ovaj grad i zauzeti mjesto koje joj pripada. Hvala Muftijstvu goraždanskom na čelu sa muftijom Remzija-ef. Pitićem koje je i nosilac ovih aktivnosti zajedno sa Medžlisom – poručio je Miralem-ef. Hodžić.

Tekija će s sastojati od dva turbeta, musafirhane i centralnog prostora gdje će se zikriti i obavljati namazi, te kuhinje, koja će služiti za musafire tekije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related