Obnovljene džamije – mjesta na kojima treba učiti važne životne lekcije

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, 7. maja, obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji.

Također, 9. maja koji se u Evropi obilježava kao Dan Evrope i Dan pobjede, u našoj domovini se obilježava kao Dan Zlatnih ljiljana.

Ovom prilikom donosimo izjavu glavnog imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velića povodom obilježavanja ovih datuma.

– Ponovnom izgradnjom svih porušenih džamija, po ko zna koji put su se podigli i naši džemati, a naš se narod uspravio i ojačao. U teškim vremenima, ljudi se se okupljali u džamijama i oko mihraba koje su uglavnom postavljali na bedemima naše domovine. U mihrabima su naši autoriteti jedan korak ispred saffova, a naše postojanje je vezano za mihrabe, džemat i džamije – kazao je Velić.

Istakao je kako je pamćenje junaštva boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine svojevrsna historijska lekcija.

– Obilježavajući Dan Zlatnih ljiljana sjećamo se onih koji su pokazali neviđenu hrabrost i junaštvo u odbrani domovine. Važno je da sa svojim porodicama posjećujemo naše šehitluke, tokom ovih dana, ali i tokom cijele godine. Na tim časnim mjestima ćemo učiti važne životne lekcije. Svi naši prostori su natopljeni šehidskom krvlju, zbog koje će biti selameta za nas i sve narode koji žive na ovom prostoru. Zbog toga čuvajmo naše saffove, džemate i džamije; te poštujmo druge u našoj blizini, to su naše vrijednosti i naša tradicija – poručio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

(Preporod.info)