Odgovor muftije Dizdarevića gradonačelniku Zenice o navodnim zloupotrebama džamija u predizborne svrhe

Date:

Nakon što je gradonačelnik Zenice uputio otvoreno pismo muftiji zeničkom hafizu dr. Mevludinu DIzdareviću o navodnim zloupotrebama džamija u predozborne svrhe, odgovorio je muftija Dizdarević.

– Nakon javnog pisma uvaženog gradonačelnika Zenice, u vezi sa navodnim političkim djelovanjem unutar pojedinih džamijskih dvorišta, smatramo korisnim pojasniti sljedeće. Islamska zajednica ima jasan stav o političkom djelovanju unutar džamijskog prostora, te je svako takvo djelovanje suprotno politici Islamske zajednice. Istina je također, da je u dosadašnjem periodu bilo pojedinačne zloupotrebe džamijskih prostora, i to od gotovo svih političkih subjekata, što smo nastojali tiho riješiti, kako bismo sačuvali princip neutralnosti – istakao je muftija Dizdarević.

Ukazujući na različite nadležnosti organizacionih jedinica Islamske zajednice, muftija Dizdarević je pojasnio na kojem bi se nivou trebala razmatrati pomenuta pitanja. 

– Islamska zajednica ima svoju hijerarhiju u kojoj džemati, medžlisi i muftijstva imaju svoje nadležnosti. S obzirom da je riječ o nadležnosti Medžlisa Zenica, primjerenije je da ste se obratili na njihovu adresu. Napominjemo, da u Medžlis još nije stigla nijedna prijava naših džematlija o zloupotrebi džamija, a tu je adresa za rješenje potencijalnih problema. I pored toga ćemo od Medžlisa Zenica tražiti da istraži navedene primjere i da adekvatno reaguje – poručio je.

Muftija Dizdarević je istakao i to kako je značajno da ono što percipiramo kao problem pokušamo riješiti sistemski prije javnog očitovanja.

– Vjerujem da ni Vi, uvaženi gradonačelniče, nemate ambiciju da IZ zabrani ulaske u džamiju bilo kome, pa ni političkim članovima i aktivistima. Voljeli bismo, uvaženi Gradonačelniče, da ste prije javnog otvaranja ovog pitanja kontaktirali nadležne u Medžlisu koji mogu izravno provjeriti navode, i sigurni smo, primjereno reagirati. Skloni smo mišljenju da ovakav pristup nije put rješavanja problema. Baš suprotno – kazao je muftija Dizdarević.

Uputio je i opću poruku svim političkim subjetkima o potrebi poštivanja neovisnosti Zajednice i nužnosti fokusiranja na vlastite projekte.

– Još jednom tražimo od svih političkih subjekata da poštuju subjektivitet i neovisnost IZ koja jeste i bit će otvorena kuća za sve vjernike koji u njoj i sa njom nalaze smiraj svojim dušama.

Ovo je posebno važno u burnim političkim i predizbornim vremenima koja nam predstoje.

Pozivamo sve aktere političke scene u Zenici, kantonu i državi da se više fokusiraju na vlastite projekte gdje je pravo polje njihove borbe, a ne jalovo medijsko prepucavanje. Nemojte sumnjati da ćete u nama imati saveznika u svakom projektu koji stremi boljitku ovog grada i države u cjelini. Na tom putu neka svima vama milostivi Allah, dž.š., bude na pomoći – rekao je muftija zenički hafiz dr. Mevludin Dizdarević.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related