Odjel za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog: Vraćanje ramazanskim aktivnostima

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog Šuhra Terzić bila je gošća rubrike „Naši ramazanski dani“ koja se emituje u programu Radija BIR te je govorila o aktivnostima Odjela za brak tokom ramazana.

– Ovaj ramazan smo se ponovo vratili druženju. Svjedoci smo uspoređivanja slika u toku pandemije uz razmake u namazu i druženja a ovogodišnja slika je suprotna od toga. Dišemo punim plućima – kazala je.

Terzić dalje navodi kako Muftijstvo bihaćko ima 11 medžlisa i brojne koordinatorice.

– Od ove godine imamo i koordinatoricu Oružanih snaga naše kasarne. Također, organizujemo i iftare za omladinu i djecu te ženske iftare u skoro svim gradovima. Od posebne važnosti su naše tradicionalne mukabele koje imamo te njihova specifičnost jeste ta da može doći svaka žena i da uči koliko želi. Druga odlika naše mukabele jeste to što je to mukabela sa tefsirom i žene koje dolaze, najčešće iza podne-namaza, informisane su o tome šta smo učili danas, u tom dijelu džuza – objašnjava ona.

Mevludi su, pored navedenih aktivnosti upriličeni u Cazinu ali i obilaske žena u brojnim medžlisima.

– Pripremamo i radijske emisije, u Bosanskom Petrovcu prediftarske emisije koje vodi i uređuje naša koordinatorica Vanesa Hodžić i u Velikoj Kladuši koju vodi Amina Makić. Ovog ramazana se radi punom parom jer se osjeti ta želja za radom i da se namiri sve ono propušteno zbog pandemije – rekla je.

Na kraju je istakla aktivnost koja će biti upriličena povodom dolaska bajrama.

– Pred kraj ramazana će biti organizovana bajramska svečanost gdje učestvuju žene i djeca – dodala je.

(Almedina Aganović / Preporod.info)