Održan seminar: “Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam”

Seminar je organiziran s ciljem edukacije, podrške i jačanja časne misije imama, kako je u pozdravnoj riječi i pojasnio predsjednik OO ilmijje Sarajevo Ešref ef. Alibegović, što je prema njegovim riječima stalna zadaća ilmijje.

Dobrodošlicu velikom broju imama sa područja svih medžlisa sarajevskog muftijstva uputio je i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji je pozdravio ideju ilmijje i njihovo nastojanje na permanentnoj edukaciji svoga članstva, kojem je prema riječima muftije zasigurno potrebna pomoć u njihovom radu u džematima, koji su inače, a pogotovo u posljednje vrijeme  na udaru i naletu raznih interesnih skupina i njihovih različitih ciljeva.

Svoju radost zbog ovog impozantnog skupa i povoda iskazao je i predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić, koji je naglasio kako su ovakvi seminari održani u Bihaću i Banja Luci, gdje su također zabilježene dobre reakcije.

Prvo predavanje je održao prof. Mustafa Spahić koji je na vrlo zanimljiv način govorio o temi  „Poziv imama i izazovi vremena/ vrijeme fesada i raskoli u džematu“. Drugo predavanje je održao dr. Ferid ef. Dautović koji je govorio o „Imametu i čuvanju džemata kroz kur'anske pouke“. Mr. Aljo ef. Cikotić je elaborirao temu „Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova naslijeđa“, dok je dr. Mevludin Dizdarević  na vrlo vispren način predstavio temu  „Ko i kako govori u ime islama?“

Ovaj seminar je okončan izlaganjem koje je izazvalo najviše reakcija i zanimanja učesnika, a predavač je bio Muhamed Jusić koji je govorio o temi „Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija“. Seminar je završen raspravom učesnika i  evaluacijom, nakon čega je muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković proučio dovu.

Edin Spahić