Održan seminar za imame Muftijstva banjalučkog

Jednodnevni seminar za imame Muftijstva banjalučkog povodom početka mektebske godine održan je danas u Gazanferija džamiji. Na samom početku programa, odlomke iz Kur'ana proučio je Ishak-ef. Patković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bosanski Kobaš.

Uvodničari na seminaru su bili Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj, i dr. Enes Svraka, voditelj odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Efendija Čeliković je govorio na temu “Kontinuitet brige u podučavanju mlađih naraštaja u svjetlu poslaničke misije”. U svom izlaganju između ostalog naveo je mnogobrojne primjere iz života Muhammeda a.s., kao i metode, koje je Poslanik a.s. koristio u odgoju mlađih naraštaja.

Dr. Enes Svraka je izložio referat na temu “Očekivani ishodi u realizaciji mektebske pouke”. U svojoj prezentaciji je stavio naglasak na važnost ishoda u mektebskoj pouci, posebno za prvi nivo mektebske pouke, obzirom da se danas sve više govori i posvećuje pažnja ishodima učenja.

Potom je prema programu uslijedila diskusija, nakon koje se obratio banjalučki muftija Nusret-ef. Abdibegović. Muftija Abdibegović je u svom izlaganju kazao da je organizovanje seminara i prisustvo istaknutih alima potvrda da se moramo pomagati u dobru i na dobru.

– Mekteb je ono što podrazumijeva trideset i tri šarta i mi smo danas suočeni sa izazovima koji se nazivaju forma i suština. Mi smo formu definirali kroz udžbenike, nastavne jedinice, a suština ste vi, imami. Vi ste duh, djelo, ogledalo, transmisija, i zato smo mi kazali kontinuitet brige, koja se može prevesti kao silsila odgovornosti. Kontinuitet je silsila onih koji podučavaju vjeri – istaknuo je muftija.

Dodao je da briga mora biti univerzalna, kosmička, i da ona ima svoju vertikalu i horizontalu.

– Bog se brine za ljude, ali je ljudima isto tako dao odgovornost. Kroz tu odgovornost oni pokazuju svoju brigu. Najsnažnija odgovornost, koja je došla na Zemlju, je podučavanje vjeri – naglasio je muftija Abdibegović.

Moderator današnjeg programa bio je Admir-ef. Blitović, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva banjalučkog.

(Preporod.info)