Održana 42. sjednica UO Agencije

Date:

U prostorijama Agencije za certificiranje halal kvalitete u Tuzli, u petak, 18. februara 2022. godine, održana je 42. redovna sjednica Upravnog odobra Agencije.

Sjednici su prisustvovali članovi Upravnog odbora Agencije, predstavnik Finkom doo Tuzla dr. Muhamed Alić i direktor Agencije, mr. Damir Alihodžić. Sjednicom je predsjedavao dr. Ahmed Hatunić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.

Na sjednici je prezentiran i usvojen Izvještaj o radu Agencije za 2021. godinu. Razgovarano je o razvojnim projektima Agencije.

U toku 2021. godine upješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončalo je 19 novih kompanija. Obavljeno je 140 najavljenih i nenajavljenih audita i kontrola u kompanijama. Održane su  43 edukacije za interne auditore halal kvalitete – osobe zaposlene u kompanijama i koje su zadužene za primjenu zahtjeva Halal standarda u procesu proizvodnje halal proizvoda.

Urađeno je 69 analiza na prisustvo svinjskih proteina, rezidua pesticida i antibiotika, salmonele, teških metala i mikotoksina u hrani. Također, 66 analiza je urađeno na prisustvo GMO-a, alkohola, svinjskih proteina i masti u hrani. Dodatno je izvršeno 20 kontrola efikasnosti čišćenja radnih površina u proizvodnim pogonima primjenom luminometra.

Agencija je produžila kontinuitet međunarodnog priznatog halal certifikacijskog tijela i uspješno okončala akreditacijske audite i registraciju kod Emirates International Accreditation Centre – EIAC, UAE i Department of Islamic Development Malaysia ili poznatije JAKIM.

Proteklu 2021. godinu ćemo pamtiti po značajnim jubilejima a to su 15. godina od osnivanja Agencije i dodjeljivanju prvih halal certifikata.

Upravni odbor je pohvalio rad i postignute rezultate Agencije.  

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related