Održana MovieQ radionica za mlade u Jablanici

Date:

U prostorijama Čaršijske džamije u Jablanici za članove Mreže mladih održana je MovieQ radionica u organizaciji Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Jablanica.

Radionicu su održali facilitatori Semir-ef. Jahić, koordinator Mreže mladih Jablanica i Nihad-ef. Ahmetović, predsjednik Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar i imam u Prozoru.

Kroz sesije radionice mladi su pokazali ogroman nivo poznavanja procesa u nastajanju kritičkog mišljenja i imali su priliku iskazati svoje impresije i utiske, te iskazali želju da se radionice ovog tipa što češće izvode.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jablanica Ekrem-ef. Hodžić koji je polaznicima uručio certifikate za uspješno odrađenu radionicu i poručio mladima da Medžlis Islamske zajednice Jablanica će podržati sve njihove aktivnosti i projekte od koristi, te ih podsjetio da su džamije adrese kojima se uvijek mogu obratiti.

MovieQ su radionice su razvijene od strane istraživača sa Cambridge Univerziteta kao odgovor na potrebu unapređenja i razvoja kritičkog mišljenja, emocionalne inteligencije i empatije kod mladih u riziku. Metodologija MovieQ radionica bazira se na naučinim postavkama teorije Integrativne kompleksnosti (IC – eng. Integrative Complexity) koja dopire do mozgovnih procesa na dubokom nivou, omogućujući sudionicima da razviju svoje vlastite kompleksne narative, koje omogućavaju realno rješavanje problema svakidašnjice. MovieQ radionice sastoje se od 6 sesija, usmjerenih na različite teme vrlo bliske društvenom kontekstu mladih.

Tokom MovieQ/IC thinking radionica, koje se temelje na kognitivnoj psihologiji, socijalnoj psihologiji i društvenoj neuroznanosti, mladi razvijaju vještine koje im pomažu da se „odmaknu“ od crno-bijelog razmišljanja i svijet posmatraju u široj perspektivi.

Cilj ovih radionica jeste da otvorimo šire vidike mladima koji su najpogodniji teren za razvijanje raznih ideologija.

Ovo je bila prva radionica ovog tipa koja je odrađena na području Muftijstva mostarskog.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related