Održana peta redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji

U Ljubljani je u srijedu održana peta redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji, kojom je predsjedavao muftija Nevzet Porić. Sjednici su prisustvovali članovi Mešihata Nazif Topuz, Haris Muratagić, Sead Karišik, Zinaid Mahmutagić i administrativni saradnik Mešihata Nevres Mustafić.

Na sjednici je razmatran i usvojen Izvještaj o radu te finansijski izvještaj Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji za 2021. godinu, kao i Plan rada za 2022. godinu, te Finansijski plan Mešihata i odbora Islamske zajednice za 2022. godinu.

Također, Mešihat je razmatrao i usvojio izvještaje o radu te finansijske izvještaje za 2021. godinu, kao i planove za 2022. godinu (opće i finansijske) ustanova ili organizacija koje djeluju u okviru Islamske zajednice: Zavoda Halal, Vakufa, Humanitarne organizacije Merhamet, te Kapya d.o.o.

Na sjednici su razmatrane pripreme za početak mjeseca ramazana koji nastupa u subotu, 2. aprila 2022. godine. Također, Mešihat je usvojio plan održavanja mektebskih takmičenja, završnih ispita (hatmi) te drugih pitanja u vezi sa organiziranjem mektebske nastave.

Na sastanaku sa imamima u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana muftija Nevzet Porić upoznao je imame sa trenutnim aktivnostima na nivou Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji, posebno u kontekstu trenutnog epidemiološkog stanja.

Razgovarali su o pripremama za obilježavanje mubarek noći Lejlei-Miradž, te održavanju mektebske nastave u vrijeme epidemioloških mjera. Također, usvojen je plan održavanja mektebskih takmičenja i završnih ispita (hatmi) za mektebsku 2021/2022. godinu.

Posebno se razgovaralo o pripremama za početak mjeseca ramazana i aktivnostima koje se planiraju u ovom mjesecu.

Sead-ef. Karišik, glavni imam Odbora Islamske zajednice Kranj, predstavio je knjigu “Ponovno otvaranje muslimanskih umova”, autora Mustafe Akyola.

(Preporord.info)