Održana promocija knjige Muhammeda Asada “Šeri'at – Islamsko zakonodavstvo”

Danas je u Domu Oružanih snaga u Sarajevu održana promocija knjige Muhammeda Asada “Šeri'at – Islamsko zakonodavstvo (Smjernice za razumijevanje u savremenom dobu)”.

O knjizi su govorili dr. Mustafa Prljača, urednik IC “El-Kalem”, prof.dr.hfz. Safvet Halilović, recenzent i prof.dr. Džemaludin Latić, koji je ovu knjigu preveo na bosanski jezik. Moderator promocije je bio Mirsad Ovčina.

Muhammed Asad je rođen 1900. godine u uglednoj jevrejskoj porodici kao Leopold Weiss. U 26 godini je primio islam u kojem je pronašao puni smisao života i istinski smiraj i zadovoljstvo duše.

“U ovoj knjizi, koja predstavlja Asadov rad i misao između 1940. i 1987. godine, Asad se bavi islamskom i zapadnom civilizacijom i islamskim zakonodavstvom. On i ovdje naglašava ulogu idžtihada kao i kreativne poglede Poslanikovih (s.a.v.s.) ashaba / drugova, zatim najvećih pravnika u slavnoj muslimanskoj prošlosti kakvi su bili Ali ibn Hazm iz Kordobe i Ibn el-Kajjim el-Dževzijje u pogledu neophodnosti neovisnog mišljenja temeljenog na Kur'anu i sunnetu poslanika Muhammeda, a.s.

Asad je bio veoma oprezan kada je, kao vizionar i mislilac, predlagao program reforme sagrađen na Šeri'atu stalno izbjegavajući one detalje iz prakse kojih se neki tvrdoglavo drže; on je svoje poglede izražavao bez fanatizma.

Sadržaj ove knjige je, zapravo, i više nego eksplicitan vizionarski pledoaje za intelektualnom renesansom unutar muslimanskog ulemanskog kruga, te ga kao takvog i treba prihvatiti i uzeti na razmatranje. Anticipacijska relevantnost Asadovog promišljanja temeljnih muslimanskih problema osigurava ovoj intelektualnoj poslastici, prije svega, poziciju konstruktivne kritike (i) aktuelnoj generaciji muslimanske uleme. Ako bi tako bilo i shvaćeno, za očekivati je da bi ovo djelo podarilo namjeravane plodove.” /iz Predgovora bosanskom izdanju dr. Safveta Halilovića/

Sa ovom knjigom “El-Kalem” je objavio cjelokupan opus Muhammeda Asada, čija su djela dostupna javnosti na bosanskom jeziku.