Održana prva Sarajevo Business Forum (SBF) online sesija

Date:

Organizator Sarajevo Business Foruma (SBF), vodeće investicijske konferencije u jugoistočnoj Evropi – Bosna Bank International (BBI) – održao je prvi u nizu SBF online panela o održivosti bh. ekonomije u kriznim vremenima.

Tema prve SBF online sesije bila je: “Uspješni primjeri drugih država: Njemačka, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati“.

Panelisti su bili ugledni Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u tim državama. 

Panelisti su kao prve mjere koje su poduzele Njemačka, Singapur i UAE naveli pomoć u tri smjera: pomoć u novčanom toku, pomoć s poslovnim troškovima i pomoć sa kreditima.

Među konkretnim potezima, istakli su novčanu pomoć malim i srednjim preduzećima u cilju podrške isplate plata radnicima i održavanja poslovanja, ukidanje poreza i naknada za hotele i turističke kompanije, kao i smanjenje poreza za pojedine privredne grane, te uvođenje tromjesečnih moratorija na otplatu kredita.

Svi učesnici panela saglasni su da je nakon privremenih mjera potrebno uraditi sveobuhvatnu strategiju razvoja ekonomije i djelovanja u vanrednim situacijama.

To podrazumijeva analizu postojećih potencijala i kreiranje strategije njihove iskoristivosti.

Njemačka kao evropska ekonomska sila pripremala se godinama za vanredne situacije i izdvojila je određena sredstva kao odbrambeni paket za zaštitu od kupovine i preuzimanja njemačkih kompanija izvana.

Osim mjera koje su poduzete da amortiziraju prvi val krize, sve ove zemlje rješenje vide u inovacijama i digitalnim tehnologijama, saopćeno je iz BBI-a.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related