Održana tradicionalna „Večer Kur'ana“ u Brekovici kod Bihaća

Date:

U džematu Brekovica, Medžlis Islamske zajednice Bihać, upriličena je šesta tradicionalna “Večer Kur'ana”.

Na ovoj svečanosti su uzeli učešće brojni učači Kur'ana Časnog, a vaz-i nasihat je kazivao hafiz prof. dr. Kenan Musić, profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.

Na samom početku prisutnima se obratio imam ovog džemata Nazif-ef. Horozović. On je iskazao dobrodošlicu i naglasio važnost zahvalnosti Allahu na blagodatima druženja s Kur'anom.

– Večer Kur'ana u Brekovici je milošću našeg Gospodara poprimila jednu potpuno novu dimenziju javnih okupljanja. Večeras smo se okupili u velikom broju i zahvalnost dugujemo svima koji su došli, a došli su gotovo iz cijele Bosne i Hercegovine. Iskreno sam zahvalan Allahu, dž.š., što je nas počastio da učimo, slušamo i uživamo u ljepotama Kur'ana. S druge strane, moram posebno istaći da naš narod, naš bosanski čovjek, voli Kur'an i druženje s Kur'anom. Pogotovo se to poštovanje i ljubav kod našeg naroda mogu osjetiti prema hafizima Kur'ana Časnog. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova večerašnja noć bude ovako divna i prelijepa za sve nas – istakao je efendija Horozović.

Ovim putem je promovisano šest novih učača Kur'ana u ovom džematu, gdje su im dodijeljeni Kur'ani i prigodni pokloni.

Kur'an su učili hafiz Sulejman-ef. Hašić, hafiz Dževad-ef. Šahinović, hafiza Ilma Ogrešević, hafiz Talha Tričić, Adis-ef. Skalić i Safet-ef. Ćoralić. Nekoliko ilahija, uz tekbire i salavate su učili prof. Nijaz Kovačević, Ale-ef. Ćehić, Said-ef. Toromanović i Haris-ef. Japić.

Vazom se obratio hafiz prof. dr. Kenan-ef. Musić. On se osvrnuo na one ajete koje su učili učači Kur'ana Časnog.

– Jedna žena koju sam poznavao je naučila učiti u Kur'anu u poznim godinama. Nedugo nakon što je počela učiti u Kur'anu, preselila je. Njena kćerka je posvjedočila za nju i rekla: Rekla je da bi je bilo sramota umrijeti i pred Allaha stati da nije naučila učiti u Kur'anu. Naučite učiti u Kur'anu, velika je to privilegija, a nije veliki napor. Posebno mi je drago što nas je na ovom mjestu okupio Kur'an i ljubav prema Allahu, dž.š., pogotovo što večeras vidim mnogo mladih ljudi – poručio je hafiz Musić.

On se osvrnuo i na ljubav prema narodu i na vrijednost naših šehida i gazija, te kroz Kur'an objasnio kako zaštititi domovinu.

– Rekao mi je jedan visokopozicionirani general turske vojske da su najveći vojni eksperti prognozirali da će naša Armija Republike Bosne i Hercegovine 1992. godine izdržati najviše deveset dana i  da nam onda prijeti nestanak. Međutim, evo nas ovdje nakon skoro trideset godina padamo Allahu na sedždu, u miru i slobodi, u našoj domovini zahvaljujući našim šehidima i gazijama. Opstali smo uprkos realnim procjenama, Allahu Dragom hvala! I ukoliko želimo da sačuvamo našu domovinu, moramo biti oni koji popravljaju stanje. Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: Gospodar neće uništiti naselja zbog grijeha koje čine, ako među njima ima onih koji popravljaju – konstatovao je hafiz Musić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related