Održana tribina “Fenomen dovišta u tradiciji Bošnjaka”

Date:

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Sarajevo organizovalo je danas tribinu o temi “Fenomen dovišta u tradiciji Bošnjaka”, na kojoj je kao uvodničar govorio dr. Elvir Duranović, viši naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. 

Duranović je ovom prilikom pojasnio šta predstavljaju dovišta, koje su osnovne karakteristike i zašto su dovišta u BiH nastajala.

– Dovište je mjesto na kome se uči dova. Fenomen dovišta u Bosni i Hercegovini višeslojan je i kompleksan i može se promatrati iz različitih uglova, ali svako dovište je priča za sebe. Postavlja se pitanje šta karakteriše naša bosanska dovišta? To su njihove lokacije, obredi koji se izvršavaju i datumi kada se oni izvršavaju. Vrijedi spomenuti da je Ajvatovica najveće dovište Bošnjaka, kazao je Duranović.

Naveo je da postoji više tipova lokacija na kojima su situirana dovišta, te istaknuo da se Bošnjaci odlaskom na dovišta prisjećaju vremena kada su prigrlili islam.

– Najviše je dovišta koja su vezana za historiju islama u Bosni i Hercegovini, dovišta koja su stacionirana pored mjesta na kojima se nalaze turbeta nekih ljudi koji su na određeni način zadužili kasnije generacije da čuvaju kulturu sjećanja na ono vrijedno što su oni sa sobom donijeli. A jedna od ključnih vrijednosti koja je donesena i koja se čuva jeste naša vjera, kazao je Duranović.

Zaključeno je da je višestoljetna praksa posjećivanja dovišta u Bosni i Hercegovini jedan od segmenata sveukupne islamske tradicije Bošnjaka.

(R.A./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related