Održana tribina povodom Dana nezavisnosti BiH i 24 godine postojanja Udruženja Prosvjetitelj

 

Gosti predavači bili su profesor Mustafa Spahić te Nezim Halilović Muderis. Tribina je počela prelijepim učenjem Kur'ana desetogodišnje Nahle Mujanović i intoniranjem državne himne. O Udruženju „Prosvjetitelj“ i Koordinaciji bošnjačkih nevladinih organizacija izlaganje su imali Amsal Avdihodžić i Benjamin Goletić, polaznici Prosvjetiteljevog Edukativnog centra u Živinicama. Specijalni gosti bili su članovi hora Rejjan koji su prisutne počastili ilahijama sa albuma koji uskoro treba da ugleda svjetlo dana.

Eminentni predavači

U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića prisutnima se obratio Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu Behram-begove medrese i koordinator Islamske zajednice za saradnju sa nevladinim organizacijama. Prenijevši selame muftije tuzlanskog on je govorio o značaju Dana nezavisnosti BiH, ali se osvrnuo i na značaj Udruženja „Prosvjetitelj“ koje ove godine obilježava 24 godine uspješnog rada.

Prvi predavač bio je profesor Mustafa Spahić koji je govorio na temu „Nastanak, razvoj i uloga pokreta Mladi muslimani“. Profesor Spahić se u svom izlaganju osvrnuo na događaje koji su prethodili nastanku Mladih muslimana te na učenja na koja su se naslonjali Mladi muslimani. On je govorio i o požrtvovanosti i ljubavi koja je vladala među članovima ovog pokreta.

Nezim Halilović Muderis, dobitnik Zlatnog ljiljanja i komandant 4. Muslimanske slavne brigade bio je drugi predavač. On je u svom emotivnom izlaganju govorio o značaju vjere, nacije i države. Halilović se prisjetio određenih događaja iz agresije na BiH i herojstva bosanskih vojnika, ali je i podvukao da su ti isti borci danas prepušteni sami sebi. Bošnjaci su kroz hostoriju uvijek branili i ginuli za tuđe interese. Tek početkom devedesetih godina Bošnjaci se organiziraju te se bore za svoje vlastite interese, rekao je, između ostalog Halilović.

Rekspektabilno udruženje sa 30 timova

Treba istaći da su radna skupština Udruženja „Prosvjetitelj“ i tribina (svečana skupština) samo uvertira i priprema za 2018. godinu i svečanu akademiju sa setom aktivnosti i programa koji će trajati nekoliko dana, a kada se obilježava 25. godišnjica Udruženja „Prosvjetitelj“.

Podjećamo, Udruženje „Prosvjetitelj“ nastalo je 1993. godine u opkoljenoj Srebrenici kao nada koja će ljudima kasnije osvijetlili životni put. Danas je to respektabilno i uspješno udruženje koje djeluje na tri kontinenta: Evropi, Australiji i Americi. „Prosvjetitelj“ ima više od 30 timova širom BiH i dijaspore koje danonoćno rade za boljitak države i svog naroda.