Održane hatme u džematu Veliki Lug

“Danas imamo svečanost hatmi onih kandidata koji su položili hatmenski ispit. Zato je bitno istaknuti da će čovjek za učenje Kur'ana i sticanje islamskog znanja imati nagradu na ahiretu i sreću na ovom svijetu. Ovo danas je određeni podstrek djeci i roditeljima da nastave s tim i ja im svima ovom prilikom čestitam.” – kazao je Amir-efendija.

Ovo su četvrte hatme od postojanja džemata, a ove godine je 84 polaznika mektepske nastave imalo i svečanost povodom kraja mektepske godine. Džamija je bila puna gostiju, rodbine i prijatelja koji su došli da saslušaju polaznike i da im čestitaju na prvim uspješnim koracima u islamu i da zajedno sa roditeljima, imamom i džematom podijele radost. U okviru programa hatmi svih devetero djece proučilo je nešto iz Kur'ana i odgovorilo na nekoliko pitanja iz islamskog znanja koje su sticali tokom svog mektepskog školovanja.

Nagrada i djeci i roditeljima
Nakon okončanja programa svečanog polaganja hatmenskog ispita, prisutnima se obratio Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać i čestitajući polaznicima koji su danas i svečano obilježeli kraj pohađanja mekteba. On je govorio o značaju učenja i proučavanja Kur'ana i koju vrijednost to ima za djecu i njihove roditelje.

– “U jednom hadis Poslanik, a.s., spominje da će onaj ko bude učio Kur'an i druge podučavao Kur'anu na Sudnjem danu će dobiti tadž čija će svijetlost biti jača od sunčeve svijetlosti, a njegovi roditelji će dobiti odjeću čijom se skupocjenošću se ne može porediti ništa na dunjaluku. A onda će oni upitati – otkud nam ovakva odjeća – to je zato što ste imali dijete koje ste podučili Kur'anu i koje je živjelo u skladu sa kur'anskim normama i principima. – Dakle i roditelji djece koja su naučila Kur'an će imati koristi od tog njihovog učenja što je veliki podstrek i za ostale da šalju svoju djecu na vjersku pouku.” – kazao Ćehić, uputivši na kraju čestitke džematskom imamu i roditeljima djece.

Imena djece koja su dala hatme
Spomenimo i to da su današnji najljepši ukras džemata Veliki Lug bili hatmaši: Armin Alibabić, Amina Gorinjac, Amir Mujčinović, Abdullah Sedić, Adna Šahbazović, Hana Vojić, Ismail Zulić, Muhammed Zulić i Šejma Zulić.

Njima, njihovom muallimu, Amiru-efendiji i njihovim roditeljima čestitamo sa dovom da ih Kur'an Časni kroz život vodi.

Na kraju programa hatmensku dovu proučio je dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, a zatim je uslijedilo darivanje djece od strane rodbine i prijatelja, što u našim krajevima ima dugu tradiciju.