Održane multisektorske konsultacije za izradu Strategije razvoja FBiH

Date:

Ishod radionice su prijedlozi mjera i prioriteta za realizaciju ciljeva koji će biti sadržani u Strategiji razvoja Federacije BiH 2021. – 2027.

Istaknuto je da društveni razvoj podrazumijeva poboljšanje dobrobiti svakog pojedinca u društvu, te da je svakoj osobi potrebno osigurati uslove kako bi ostvarila svoj puni potencijal.

Također, navedeno je da je, da bi bili zaustavljeni negativni demografski trendovi, Federaciji neophodna populaciona politika koja podrazumjeva sinergijsko djelovanje u različitim aspektima ekonomskog i društvenog života (zaštita materinstva i porodica s djecom, regulacija tržišta rada i zapošljavanje, promocija porodice, unapređenje reproduktivnog zdravlja, i slično).

Naglašeno je da obrazovanje i nauka moraju biti jedan od razvojnih prioriteta, jer direktno utiču na ekonomski napredak i dugoročnu društvenu stabilnost, odnosno hvatanje koraka s razvijenim evropskim zemljama.

Osim toga, potcrtano je da je potrebna modernizacija odgojno-obrazovnog sistema kroz koncept cjeloživotnog učenja, koji omogućava svakom pojedincu (iz svih dobnih skupina) stalan pristup obrazovanju, te priznanje različitih oblika učenja.

Za izgradnju ljudskog kapitala za 21. vijek potrebno je, pored podizanja kvaliteta obrazovanja i cjeloživotnog učenja, povećanja aktivnosti i zaposlenosti stanovništva, kontinuirano unapređivati zdravlje i kvalitet života, raditi na poboljšanju zdravstvene pismenosti, povećati raspoloživost resursa u zdravstvu i jačati finansijsku održivost zdravstvenog sistema, raditi na informatizaciji i digitalizaciji sistema zdravstvene zaštite u Federaciji.

Organizator multisektorskih konsultacija je Federalni zavod za programiranje razvoja, a realizaciju sastanka je podržao Projekat podrške integralnom razvoju u BiH, zajednički projekat UNDP-a i Vlade Švicarske, i Njemački program međunarodne saradnje – GIZ, saopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related