Održano državno takmičenje iz vjeronauke

U subotu, 12. maja 2018. godine, u prostorijama Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu održano je 7. Državno takmičenje iz Islamske vjeronauke. Ova Medresa se još od 2012. godine, kada je Rijaset IZ uveo praksu takmičenja iz vjeronauke na državnom nivou, pokazuje kao odličan domaćin i stoga je strateški partner Uprave za obrazovanje u realizaciji ovog takmičenja.

U Takmičenju su učestvovali najbolji predstavnici osmih i devetih razreda osnovne škole, te prvih razreda srednje škole sa područja svih osam muftijstava u BiH koji su u prethodnom periodu kao najuspješniji prošli nivoe školskih, općinskih i kantonalnih takmičenja, i radi se o najboljim kandidatima nakon selekcija od više hiljada polaznika vjeronauke. 

Nakon prozivke učesnika uslijedilo je testiranje NZOT testovima u učionicama, dok su za to vrijeme vjeroučitelji i drugi gosti imali priliku obići kompleks Medrese. Po završetku ovog dijela, komisija sastavljena od profesora Medrese je ispravljala NZOT-testove. U isto vrijeme, u školskom amfiteatru, po 3 najbolja predstavnika muftijstva su predstavljali svoje muftijstvo u revijalnom kviz takmičenju. U kviz takmičenju učenici su pokazali zavidan nivo znanja iz udžbenika i dodatne literature, koje je publika mogla direktno pratiti, jer su sva pitanja kao i odgovori učenika prikazivani na velikom kino-platnu amfiteatra.  U vrijeme podne-namaza napravljena je pauza radi obavljanja namaza i ručka koje je domaćin pripremio za sve prisutne, da bi se u 14.00 pristupilo proglašenju pobjednika, te dodjeli nagrada i priznanja najuspješnijima. U vrlo zahtjevnoj konkurenciji u kviz takmičenju, najviše znanja pokazali su takmičari zeničkog Muftijstva koji su zasluženo osvojili prvo mjesto, kao i prošle godine. Drugoplasirani su bili učenici travničkog Muftijstva, dok je treće mjesto pripalo Muftijstvu bihaćkom. 

{gallery}vjeronauka:::0:0{/gallery}

Nakon toga uslijedila je dodjela nagrada najuspješnijima kada su u pitanju NZOT testovi, kao i utješnih nagrada svim učesnicima ovogodišnjeg takmičenja. Nagrade najuspješnijima su dodijelili doc.dr. Nezir Halilović, šef odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, prof. Džemal Salihspahić, direktor Fondacije „Osman ef. Redžović“, mr. Dženan Handžić, direktor Medrese i dr. Sead Seljubac, koordinator za vjeronauku Muftijstva tuzlanskog. Na samom kraju programa, prisutnima se obratio Ibrahim ef. Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH. Ibrahim ef. je čestitao učenicima, njihovim vjeroučiteljima, školama iz kojih dolaze i muftijstvima na odličnim rezultatima, te zahvalio direktoru Medresu na tradicionalnom gostoprimstvu i stavljanju na raspolaganje kapaciteta Medrese za potrebe ovog takmičenja.

Na kraju ovog kratkog izvještaja, u tabeli ispod, donosimo rezultate NZOT testova po razredima. 

Muftijstvo

Razred

Prezime I Ime

Mjesto

Bodova

Osnovna Škola

Vjeroučitelj 

Općina/

Medžlis

Tuzlansko

VIII

Imamović Azra

1.

85,5

Druga osnovna škola Živinice

Mujezinović Jasmina

Živinice

Tuzlansko

VIII

Čikarić Mirha

2.

81,75

Kalesija

Bajrić Hamdija

Kalesija

Travničko

VIII

Gigollaj Ornela

3.

77

Dolac

Lendo Saudin

Travnik

Muftijstvo

Razred

Prezime I Ime

Mjesto

Bodova

Osnovna Škola

Vjeroučitelj 

Općina/

Medžlis

Sarajevsko

IX

Šerifi Hanka 

1.      

93,5

Enver Čolaković

Jusić-Bašić Almira 

Breza

Sarajevsko

IX

Kicara Amar 

2.      

88,25

Prva osnovna škola Ilidža

Babović Mevlida

Sarajevo

Tuzlansko

IX

Baturić Ajla

3.      

87,25

Musa Ćazim Ćatić

Spahić Muris

Gradačac

Muftijstvo

Razred

Prezime I Ime

Mjesto

Bodova

Osnovna Škola

Vjeroučitelj 

Općina/

Medžlis

Sarajevsko

Kandić Semina 

1.      

90,25

Srednja Medicinska Škola Jezero -Sarajevo

Dacić Emina

Sarajevo

Goraždansko

Ratković Meriha

2.      

89,5

Hasib Hadžović

Dragolj Vejsil

Goražde

Zeničko

Šabić Dženad

3.      

87,25

Medicinska Škola 

Ribo Muris

Zenica

Dženan Rezaković