Održano takmičenje u učenju Kur'ana za djecu i mlade u Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most

Date:

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most je priredio takmičenje u učenju Kur'ana gdje je učešće uzelo 34 djece i omladine koji su se u proteklom periodu pripremali za ovo takmičenje učeći napamet određene kur’anske sure.

Ovo je bilo četvrto po redu takmičenje ovakvog tipa na području Medžlisa, a djeca i mladi su se ove godine takmičili u četiri različite kategorije.

Prva kategorija bila je rezervisana za omladinu (srednjoškolci) koji su naučili napamet suru er-Rahman. Druga kategorija bila je predviđena za osnovnoškolce koji su napamet naučili tri kur’anske sure: el-Mulk, Hudžurat i en-Nebe’, dok je treća i četvrta kategorija bila učenje sure Nuh za mlađi i stariji uzrast osnovnoškolaca.

Na samom početku programa, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa, Mirza-ef. Žerić, koji je poselamio sve prisutne kazavši kako je želja i opredjeljenje Medžlisa da poštuje svačiji izbor da se okuplja oko čega želi, ali i da ponudi vjernicima sadržaje oko kojih će se okupljati i koje će podržavati. Čestitao je svoj djeci koji su pristupili sinošnjem takmičenju jer su se svi oni u proteklom period intenzivnije družili sa Kur’anom Časnim i naučili zadane sure.

U takmičarskom i svečarskom ambijentu, podijeljeni u četiri spomenute kategorije, takmičari su predviđene sure učili pred komisijom sa područja Travničkog muftijstva, u sastavu:
1. Aljo-ef. Cikotić, imam džemata Kalibunar;
2. Hafiz Ibrahim-ef. Bektaš, voditelj Škole Kur’ana u Travniku i
3. Merzuk-ef. Grabus, imam džemata Karaula.

I ove godine svojim prisustvom i vazu nasihatom manifestaciju je uveličao i muftija bihaćki, hafiz Mehmed-ef. Kudić. U svome obraćanju, muftija Kudić je na prvom mjestu čestitao djeci, njihovim roditeljima i muallimima na postignutom uspjehu da nauče sure od kojih neke imaju i po više stranica. Izrazio je svoje zadovoljstvo respektabilnim skupom, te čestitao i rukovodstvu Medžlisa što istrajava na realizaciji kvalitetnih i prepoznatljivih projekata.

U svome obraćanju, Muftija je prisutnima govorio o poukama kur’anske sure Nuh koju su napamet učile dvije kategorije takmičara. Muftija Kudić je izrazio i svoje oduševljenje kvalitetom naučenih sura.

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most se potrudio da najbolje, ali i sve učesnike, nagradi prigodnim novčanim nagradama.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related