Odziv bh. građana na vakcinaciju protiv korone slab, interes za drugu dozu opada

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravlje RS, do sada je vakcinisano 297.019 osoba. Drugu dozu primilo je 153.004 bh. građana.  

Kako je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kazanoo za Preporod.info, 146.219 građana primilo je prvu dozu, a njih 81.704 drugu dozu. U RS-u, kako su nam kazali iz Instituta, zdravstvenim ustanovama  jeisporučeno 150.800 doza i više od 71.300 druge doze vakcina protiv korona virusa.

Iz Zavoda navode da je najviše vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, potom slijede Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton. Podaci u Brčko Distriktu govori su da je aplicirano 4.197 doza, bez preciziranja koliko ih je primilo prvu, a koliko drugu dozu. 

Inače, u BiH ne postoji centralna evidencija vakcinisanih protiv koronavirusa, zdravstvo je u nadležnosti entiteta i kantona.

U brojanju vakcinisanih problem je i to što su se mnogobrojni građani, u nedostatku vakcina u BiH, vakcinisali u susjednoj Srbiji, a podaci o tom broju vakcinisanih potpuna su nepoznanica. 

Do sada je u našu zemlju putem COVAX i EU4HEALTH mehanizma, donacija i direktne nabavke stiglo 530.510 doza vakcina, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Medicinska struka je stava da odziv na vakcinaciju u BiH nije zadovoljavajuć, te da broj vakcinisanih nije dovoljan da se stekne kolektivni imunitet u zaštiti od korona virusa.  

Od proglašenja pandemije do danas u BiH je registrovano 9.667 umrlih zbog COVID-19, dok je od marta prošle godine do danas zabilježeno nešto više od 204.945 zaraženih osoba. 

(A.N./Preporod.info)