Ogromne posljedice pandemije koronavirusa na kulturu u BiH

Date:

U Bosni i Hercegovini kultura nikada nije bila prioritet vlastima, ali tokom pandemije koronavirusa uvidjeli smo da su je državne institucije potpuno zaboravile. Dok se računaju gubici u privredi, poljoprivredi i turizmu, rijetko ko spominje nemoguće uslove u kojima su se našli radnici u oblasti kulture.

Zabrana kretanja, putovanja i okupljanja u potpunosti je onemogućila rad mnogim djelatnostima, pa tako i kulturi. Preko noći je 4.000 registrovanih subjekata u kreativnoj industriji u našoj zemlji ostalo bez posla.

Konstantno ignoriranje kulture od strane vlasti zapravo je njihova konkretna poruka koliko umjetnost smatraju nevažnom, kaže reditelj Dino Mustafić. Ističe kako je riječ o kontinuiranom marginaliziranju kulture, što potvrđuju i smanjenja budžeta za kulturu i umjetničke projekte, iz godine u godinu.

Vanredne okolnosti posebno su utjecale na privatnike i slobodne umjetnike.

Problem je, smatraju naši sagovornici, to što vlasti ne shvataju da kultura i umjetnost imaju značajan ekonomski potencijal.

Pandemija je pogubno utjecala na sve segmente života, a svi će se zasigurno još dugo boriti sa posljedicama. Uz kontinuiranu nebrigu odgovornih, radnicima u kulturi biće potrebno još više i rada i odricanja.

(Bhrt.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related