OIC: Nema normalizacije odnosa s Izraelom dok traje okupacije palestinske teritorije

Date:

Organizacija islamske saradnje (OIC) danas je poručila da nema normalizacije odnosa s Izraelom sve dok ta zemlja ne okonča okupaciju arapske i palestinske teritorije koja traje od 1967. godine.

Generalni sekretar OIC-a Yousef Al-Othaimeen u pisanom saopćenju je naveo kako palestinsko pitanje predstavlja temeljno pitanje OIC-a.

– Arapska mirovna inicijativa iz 2002. godine predstavlja strateški izbor i historijsku priliku na bazi koje mora biti postignuto pravedno i sveobuhvatno rješenje arapsko-izraelskog konflikta – poručio je Al-Othaimeen.

Riječ je o inicijativi sa samita u Bejrutu kojom se predlaže normalizacija arapsko-izraelskih odnosa uz izraelsko povlaćenje s okupirane teritorije i uz priznanje Palestine kao nezavisne države. Izraelske vlasti odbile su tu inicijativu.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su prije 11 dana saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related