Oklopne snage iz Rumunije u sastavu Multinacionalnog bataljona EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Date:

Glavna operativna jedinica EUFOR-a je Multinacionalni bataljon (MNBN), pješadijska jedinica koju čine čete iz Austrije, Mađarske i Turske. Jedinica obavlja redovne operacije EUFOR-a kroz patroliranje, kombinovanu obuku s Oružanim snagama BiH i zaštitu snaga EUFOR-a.

Iako je u najnovijem strateškom pregledu EUFOR-a koji je obavila Evropska unija zaključeno da su veličina i sastav snaga adekvatni, pošto EUFOR ima rezervne snage koje po potrebi može pozvati, ipak je zaključeno i da bi oklopni element u sastavu snaga bio od koristi i u skladu s međunarodnim normama.

Stoga je Rumunija nedavno u EUFOR poslala motorizirani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a također i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a i predstavlja dobrodošlo pojačanje snaga za EUFOR-ov operativni dio.

Oklopni transporteri će se pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima MNBN-a u obavljanju redovnih operacija EUFOR-a, pa građani BiH trebaju znati da će i ove oklopne transportere od sada moći viđati na putevima, saopšteno je iz EUFOR-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related