OKM Zagreb: Život mora teći dalje, uprkos koroni

Date:

U zagrebačkom Omladinskom klubu muslimana (OKM) u sklopu redovne omladinske tribine ponedjeljkom koju vodi Mirza-ef. Mešić, održano je predavanje „Bogobojaznost-kruna islama“ gosta-predavača Alem-ef. Crnkića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sisak.

OKM u Islamskom kulturnom centru u Zagrebu jedan je od aktivnijih omladinskih klubova na području Islamske zajednice u Hrvatskoj a sastajalište je mladih generacija muslimana koji su rođeni, odrastaju, školuju se i studiraju u Hrvatskoj te se često Božijom odredbom u sklopu druženja kroz OKM razviju prijateljstva koja rezultiraju brakom.

– Uprkos koroni, život mora teći dalje – poručio je zagrebački imam Mešić te dodao da omladina ne smije čekati, i mora joj se posebna pažnja posvetiti kada su u pitanju vjersko-prosvjetne aktivnosti.

Rukovodeći se time, a poštujući propisane epidemiološke mjere, posebno oko fizičke distance, u svom predavanju Alem-ef. Crnkić je predstavio bogobojaznost (takvaluk) kroz prizmu Kur'ana i sunneta i izreka ashaba posebno ga povezujući sa mladićem i djevojkom koji ne mogu imati bolji ukras ili svojstvo od bogobojaznosti koja je najbolji štit i čuvar u svakoj situaciji te je navodio kur'anske privilegije i počasti onih koji su okrunjeni bogobojaznošću.

Zagrebačkoj omladini glavni imam Siska govorio je i o njihovoj blagodati prostorija OKM-a i zagrebačke džamije u odnosu na one koji nemaju takve prostorne i tehničke uslove, dok je voditelj omladinske tribine ponedjeljom Mirza ef. Mešić zahvalivši se na održanom predavanju i dolasku omladine iz Siska poručio da trebaju biti svjesni islamskog identiteta posebno kroz kontekst veze sa Allahom dž.š. koja mora biti najčvršća i trajna veza u njihovim životima jer će samo tako uspjeti ostvariti svoj životni uspjeh.

– Glavna težnja, cilj i želja onih koji se trude razumijevati današnje generacije mladih, njihove izazove, poteškoće u društvenoj sredini odrastanja, je našu omladinu povezivati i uvezivati oko islamskih vrijednosti, kako bi zadržali ispravan smjer u svom odrastanju. To su naše buduće džematlije, budući nosioci mnogih aktivnosti i procesa unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj i zato je važno posvećivati im dovoljno pažnje, vremena i energije – rekao je efendija Crnkić.

Druženje mladih u prostorijama OKM-a nastavilo se i nakon predavanja, kao i svakog puta, sada uz goste omladince iz Siska koji su došli kako bi se uvodili u aktivnosti mladih i uvidjeli kako se omladina okuplja u drugim, većim Medžlisima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related