Okončan 48. teatarski festival BiH „Fedra 2020.“

Date:

U Bugojnu je nakon osam dana trajanja i šest predstava izvedenih u zvaničnom, takmičarskom dijelu, okončan je 48. teatarski festival BiH „Fedra 2020“, čiji je organizator bio Kulturno – sportski centar , a partner Teatar Fedra Bugojno. 

Stručni žiri u sastavu: Slađana Zrnić, Enes Salković i Aldin Omerović, za najbolju predstavu u cjelini proglasio je predstavu Amaterskog dramskog studija Laktaši  „Čekaonica za bolje sutra“ Marine Vujčić, a u režiji Ognjena Todorovića. Ova predstava dobila je nagradu i za najbolju glumicu. To je Bojana Radić, te za najboljeg mladog glumca – Stefan Balaban. Također, predstava iz Laktaša  i njen član Ognjen Todorović je dobitnik  i pohvale za pedagoški rad i stručno vođenje.

Nagradu za režiju i adaptaciju dramskog teksta dobio je režiser predstave „Tvrdica“ Teatra Fedra Bugojno Senad Milanović. Bugojanci su dobili i nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Tvrdica“. To je Amel Ugarak, dok je Zina Šahović, najbolja mlada glumica. 

Hrvatskom kazalištu Travnik pripala je nagrada za vizuelni identitet u predstavi „Krokodil“ F.M. Dostojevski.

Specijalna nagrada za istraživački pristup teatru pripala je predstavi „Šta je zapravo uradio Tom“ , DIS pozorišta mladih Banja Luka u režiji Marka Bojića i Milana Bogdanovića. Bojiću i Bogdanoviću je dodijeljena i pohvala za partnersku igru i povjerenje.  

Nagrada za mušku epizodnu ulogu pripala je Erminu Smajiću za predstavu „Gospođa ministarka „, UG za pozorišnu djelatnost Scena Živinice. Ista predstava je dobila i pohvalu za ansambl. Renata Ignjić iz predstave „Krokodil“ Hrvatsko kazalište Travnik dobila je nagradu za žensku epizodnu ulogu.

Žiri publike je za najbolju predstavu odabrao predstavu „Gospođa ministarka“.

Posjetioci festivala su u osam  dana imali priliku uživati u izuzetnim amaterskim predstavama, te dvije omladinske predstave, jednu dječiju i jednu profesionalnu predstavu u sklopu pratećeg programa. Osim toga, izložba „Vojnici“ Denisa Haračića je bila otvorena tokom cijelog festivala, a na zatvaranju festivala, u čast pobjednika, odigrana je predstava „Crni kos“ Sarah Sarić i Damira Čobe uz podršku eMTeeM-a iz Mostara.

A.Mandžić

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related