Okončane hafiske mukabele u Tuzli

Ovog ramazana u Tuzli su se učile tri hafiske mukabele, od toga jedna je mukabela koju su učile hafize.

Mukabelu u Džamiji Kralja Abdullaha učili su hfz. Mirnes Spahić, hfz. Abdulah Kapo, hfz. Edin Peštalić, hfz. Ahmed Rahmanović, hfz. Amir Hodžić, hfz. Muamer Kadrić, hfz. Ismail Fazlović, hfz. Abdullah Okanović, hfz. Bilal Hamidović i hfz. Harun Omerović.

Posljednjoj ovoramazanskoj mukabeli u Kraljevoj džamiji prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskaović.

Muftija Fazlović je ovom prilikom ukazao na značaj hafiskih mukabela i blagodati koje ovaj ramazanski ibadet nosi. Uputio je riječi zahvale svima koji su bili dio ove hafiske mukabele.

Najdužu tradiciju ima hafiska mukabela koja se uči u tuzlanskoj Čaršijskoj džamiji. Ove godine u Čaršijskoj džamiji mukabelu su učili hfz. Merim Đulović, hfz. Saudin Gobeljić, hfz. Nedžad Vehabović, hfz. Edin Smajić i hfz. Maid Razić.

Izaslanik glavnog imama Huskanovića na mukabeli u Čaršijskoj džamiji bio je hafiz Mirnes Spahić. On je u svom obraćanju naglasio značaj tradicije hafiskih mukabeli u Tuzli, dodajući da su tri hafiske mukabele koje se uče ustvari čuvari ovog grada. Zahvalio se svim džematlijama koje dolaze i prate mukabele te na taj način održavaju ovu važnu tradiciiju u Tuzli.

Jedina ženska hafiska mukabela na području Muftijstva tuzlanskog učila se u Bijeloj džamiji.

U Bijeloj džamiji u Slavinovićima je učena hafiska mukabela za žene. Mukabelu su učile hfz. Amena Jusufović, hfz. Elmedina Avdibašić, hfz. Lejla Begunić, hfz. Berina Kučković, hfz. Emina Momković, hfz. Baturić Halima i hfz. Zulejha Omerbašić.

Svakog dana ramazana nakon proučenog džuza komentar istog kazivala je profesorica islamskih nauka hafiza Amena Jusufović. Posjeta ovogodišnjoj mukabeli bila je više nego dobra. Mukabeli su prisustvovale džematlijke Bijele džamije, ali i okolnih tuzlanskih džemata.

Okupljenim vjernicama se obratila profesorica fikha u Behram-begovoj medresi Azra Fazlović. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovog ramazana je odredio profesoricu Fazlović kao vaizu na području Muftiluka tuzlanskog i angažirao je u realizaciji ramazanskog plana obilazaka džemata. U tom svojstvu profesorica Fazlović se obratila džematlijkama prigodnim vazom ističući značaj ibadeta mukabele, te posebnost mukabele koju su učile hafize u ovoj tuzlanskoj džamiji. Specifičnost ove mukabele se ogleda u tome što je ovo jedina ženska hafiska mukabela na području Muftijstva tuzlanskog.

Džematlijkama su se obratile koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović i koordinatroica džemata Bijele džamije Mihreta Okanović. Dovu je proučila profesorica Merzija Kasumović.

Tradicija hafiskih mukabela u Tuzli datira iz perioda prije agresije na Bosnu i Hercegovinu. Poslije agresije, 1997. godine tradicija ovih mukabela je obnovljena i datira do danas.

(Preporod.info)