Okrugli sto “Savremeni radikalni desničarski populizam i islamofobija: izazov za liberalnu demokratiju”

Date:

Centar za dijalog -Vesatijja u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organizovao je danas okrugli sto pod nazivom “Savremeni radikalni desničarski populizam i islamofobija: izazov za liberalnu demokratiju”.

Direktor Centra za dijalog-Vesatijja dr. Senad Ćeman je istakao kako je ova tema iznimno važna u vremenu koje je sve više zahvaćeno porastom radikalnog desničarskog populizama i islamofobije.

“ Smatramo da je ova tema nedovoljno obrađena i o kojoj vrlo malo znamo sa pozicije nauke. Ovo je treći po redu okrugli sto koji ove godine organizuje Centar za dijalog-Vesatijja i svi radovi koji su prezentirani danas biće publikovani zajedno sa ranijim radovima u Zborniku radova Centra za dijalog-Vesatijja.”

Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr. Sead Turčalo  je naglasio kako je ova tematika prisutna u javnosti već dvije decenije i da se pod utjecajem migrantske krize sve više povećava.

“ Sa ovim problemom najbolje se može izboriti edukacijom i podizanjem svijesti, znanja o tome šta je to drugi i drugačiji, da se prikaže da Islam i muslimani unutar evropskog okvira nisu niti drugi niti drugačiji, nego da su sastvni dio evropskog, kulturnog i geopolitičkog prostora.“

Okrugli sto je održan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a izlagači na okruglom stolu bili su dekan Fakulteta političkih nauka  prof. dr. Sead Turčalo, prof. dr. Nedžma Džananović, savjetnik reisu-l-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić,  Amer Čekić, te dr. Hikmet Karčić i Zlatan Hadžić.

S.B.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related