Okupacijske izraelske snage srušile kuću šestočlane palestinske porodice u Jerusalemu

Date:

Timovi okupacijske izraelske općine ostavili su bez krova nad glavom palestinsku porodicu od šest članova u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Okupacijske izraelske snage prvo su postavile “sigurnosni kordon” u naselju Silvan na jugu istočnog Jerusalema gdje je bilo planirano rušenje palestinske kuće. Timovi izraelske općine srušili su kuću, veličine 65 kvadratnih metara, koja pripada palestinskoj porodici Halisi, uz obrazloženje da je sagrađena “bez dozvole”, navodi Agencija Anadolija. (AA).

Vlasnik kuće Sultan Halisi za AA je kazao da su izraelske vlasti odbile da im izdaju dozvolu za gradnju uprkos brojnim pokušajima.

Istakao je da je u kući, koja je izgrađena 2014. godine, živjela njegova šestočlana porodica. Dodao je da je nedavno dobio obavijest o rušenju kuće od izraelske općine Jerusalem.

– Danas su nam srušili kuću. Moja djeca i ja smo sada beskućnici – rekao je Halisi.

Prema navodima organizacija za ljudska prava, Palestinci imaju velikih poteškoća prilikom izdavanja građevinskih dozvola u Al-Qudsu, budući da ukupni troškovi tokom cijele procedure dostižu desetine hiljada dolara.

Prema podacima Službenog palestinskog informativnog centra, broj domova srušenih u Al-Qudsu od izraelske okupacije 1967. godine premašuje 5.000.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related