Olimpijski komitet BiH dodijelio stipendije Lani Pudar i Adi Avdagić

Date:

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OK BiH) u okviru projekta koji je namijenjen perspektivnim i mladim sportistima uzrasta do 18 godina, kako je to danas odlučio Izvršni odbor, finansirat će još dvije olimpijske nade Bosne i Hercegovine, Lanu Pudar – plivanje i Adu Avdagić – taekwondo.

Pudar i Avdagić, kao i njihovih osam kolega koji su to ranije učinili, potpisat će jednogodišnji ugovor o stipendiranju.

Lana Pudar (14), plivačica iz Mostara, prije tri dana ostvarila je fantastičan rezultat na plivačkom mitingu u Zagrebu u disciplini leptir na 100 metara s vremenom 57,86 i tim je rezultatom oborila rekord mitinga u Zagrebu star 48 godina.

Ada Avdagić (14) je osvojila treće mjesto na svjetskoj ranking listi (WTF) u juniorskoj konkurenciji, kao i bronzanu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu.

Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, kazao je da se radi o simboličnoj pomoći Olimpijskog komiteta BiH kao nevladine organizacije koja kao nebudžetski korisnik nije nadležna da finansira bh. sport, ali koja i ovim putem šalje poruku da sve odgovorne institucije trebaju pružiti podršku mladim nadama sporta.

On je dodao da “ako želimo spriječiti odlazak naših mladih sportista, i ako očekujemo vrhunske rezultate od naših sportista, državne institucije moraju donijeti strategije i zakonske regulative te podržati ih na način sistemskog i konstantnog ulaganja”.

– Jedino rješenje za njihov ostanak u BiH jeste da im obezbijedimo potrebne uslove za kvalitetan trenažni proces koji će rezultirati ostvarenjem vrhunskih rezultata – kazao je Fazlagić, prenosi Anadolija.

Osim Pudar i Avdagić, Olimpijski komitet BiH finasira još osam mladih sportista: Amara Pašića – dizanje tegova, Nejlu Kalač – dizanje tegova, Branka Tadića – judo, Hanu Piralić – judo, Nemanju Maleševića – tenis, Asju Klačar – snowboard, Zaru Husedžinović – umjetničko klizanje i Mateja Rašića – streljaštvo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related