Olimpijski plamen ostaće mjesec dana u Fukushimi, sljedeća stanica nepoznata

Date:

Olimpijski plamen biće izložen do kraja aprila u japanskoj sjeveroistočnoj prefekturi Fukushima, a njegova sljedeća stanica još uvijek nepoznata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici Organizacionog odbora igara i prefekture Tokio u srijedu su održali službenu ceremoniju predaje plamena u Nacionalnom trening centru J-Village u Fukushimi. Građanima, koji žele vidjeti plamen, biće ograničen pristup, a organizatori se nadaju da će kontrolisati gužve zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Plamen je u Japan stigao iz Grčke 20. marta, a baklja je na putu trebala krenuti prošle sedmice iz Fukushime. Međutim, plamen će ostati u prefekturi, a događaj u srijedu bio je samo svečana formalnost.

Prefektura Fukushima je područje Japana koje su 2011. godine opustošili zemljotres, cunami i nuklearna katastrofa.

Međunarodni olimpijski komitet i Vlada Japana nedavno su postigli dogovor da se Ljetne olimpijske igre zbog globalne pandemije koronavirusa otkažu. Organizacioni odbor igara nedavno je odredio novi termin održavanja, a to je od 23. jula do 8. augusta 2021. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 42.400 ljudi, a potvrđeno je preko 860.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 175.000 ljudi.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related