Ombudsmeni – UNICEF: Zabraniti fizičko kažnjavanje djece

Date:

Ombudsmeni u Bosni i Hercegovini apeluju protiv fizičkog kažnjavanja djece u bilo kakvoj situaciji i okruženju, uključujući i porodičnom. Očekuju da će zakonodavstvo zabraniti tu pojavu.

Bilo da se radi o disciplinskoj mjeri ili ne, tjelesno kažnjavanje djeteta je neprihvatljivo, poručili su ombudsmeni i založili se za stvaranje što boljih uvjeta za vaspitavanje i odrastanje djece bez nasilnih metoda.

Na pres-konferenciji, oni su pozvali socijalne radnike, građane i druge subjekte na prijavljivanje fizičkog kažnjavanja djece, dok su i iz UNICEF-a poručili da sve zemlje treba zakonski da zabrane taj vid nasilja.

Mada zabrana neće, po mišljenju ombudsmena, riješiti problem, posebno ne odmah, nužna je pošto sve druge mjere bez zakonske reforme imaju ograničene i kratkoročne efekte.

Te preporuke ombudsmeni u Bosni i Hercegovini naveli su u specijalnom izvještaju o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece, pripremljenog uz podršku UNICEF-a, koji su prezentirali na današnjoj pres-konferenciji održanoj u sjedištu Ureda UN-a u Sarajevu. Pozvali su se pritom na Konvenciju o pravima djeteta kao podlogu, “dječiji ustav”, kako je rekao predsjedavajući Institucije ombudsmena u BiH Ljubinko Mitrović.

– Specijanim izvještajem ombudsmeni žele dati doprinos u oblasti zaštite prava djeteta, u skladu s mandatom i nadležnostima, kako bi tijela izvršne i zakonodavne vlasti pristupila ozbiljnom razmatranju uvođenja eksplicitne zabrane fizičkog kažnjavanja djeteta jer uvažavajući međunarodne dokumente, Bosna i Hercegovina ima obavezu da poduzme sve što je neophodno kako bi potpuno bilo zabranjeno fizičko kažnjavanje djeteta u svim sredinama, uključujući i porodicu – navedeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ombudsmenka Jasminka Džumhur je naglasila da je osim tog izvještaja, povod za današnju pres-konferenciju održanu s UNICEF-om i Međunarodni dan ljudskih prava.

– Nijedno dijete u Bosni i Hercegovini ne smije biti žrtva nasilja, pa ni u porodici u vidu tjelesnog kažnjavanja – naglasila je ona.

Ombudsmenka Nives Jukić ističe da svijest o tome nije na zavidnom nivou u bh. društvu i da se u kaznenoj legislativi, tjelesno kažnjavanje djece ne tretira kao krivično djelo, dok “mi želimo ukazati na potrebu eksplicitne zabrane ove vrste nasilja”.

Šefica Ureda UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan podsjetila je da se ove godine u svijetu obilježava 30. godišnjica Konvencije o pravima djeteta i naglasila da član 19. te konvencije štiti djecu od svih oblika nasilja, uključujući i tjelesno kažnjavanje. Nažalost, dodala je, u mnogim zemljama je prihvatljiv određeni stepen tjelesnog kažnjavanja djeteta kao disciplinska mjera.

Prema anketi rađenoj u periodu 2011-2012. godina, 55 posto djece u Bosni i Hercegovini od dvije do 14 godina života doživjelo je neki oblik fizičkog kažnjavanja, rekla je ta djelatnica UNICEF-a i najavila novu anketu u BiH radi poređenja situacije.

Kažnjavanje silom vodi smanjenju samopoštovanja i dostojanstva djeteta. Zato sve zemlje treba da zabrane fizičko kažnjavanje djece, da ga učine kažnjivim, a istovremeno da jačaju svijest o pozitivnim metodama discipliniranja, zaključila je šefica Ureda UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related