Omerović o 9.januaru: Kontinuirano se pravi država samo za jedan narod

Date:

U manjem bh. entitetu danas se obilježava 9. januar, kao dan Republike Srpske (RS), kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Na ulicama Banja Luke mogu se vidjeti oklopna vozila, kao i pripadnici MUP-a RS u uniformama koji paradiraju u defileu. U ovaj bh. grad stigle su zvanice, među kojima je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, Jefrem Milutinović, patrijarh Porfirije Prvoslav Perić, ministri u Vladi Srbije, premijerka Srbije Ana Brnabić, ruski ambasador Igor Kalbuhov, francuski desničarski europaralamentarci i mnogi drugi. Mnogi su poziv na proslavu ignorisali.

Ne samo u Banja Luci, 9. januar, iako neustavno, bit će obilježen i u drugim gradovima i općinama ovog entiteta iako se smatra da je 9.januara 1992. godine ozvaničen početak politike podjela, zločina i genocida.

Sve to dovelo je da su iz domova protjerane na hiljade osoba, ubijani Bošnjaci na tlu entiteta RS-a, počinjen genocid, a mnogi su prošli kroz strahote logora, mučenja, torture, koje neki nisu ni preživjeli. Prema podacima Saveza udruženja logoraša BiH, u agresiji na BiH kroz logore je prošlo 200.000 osoba.

– Povodom proslave koja se danas može vidjeti na ulicama manjeg bh.entiteta i u Banja Luci, skrenuo bih pažnju na istrajavanje kao od početnih dana kada se dešavao genocid na području BiH, kontinuirano se na ovim našim područjima nastoji napraviti država samo za jedan narod. Za razliku od tih i takvih snaga koje su prisutne u BiH, i čije posljedice djelovanja svakodnevno osjećamo, Savez logoraša u BiH je, prije svega, na plemenitim principima izgradnje države za sve narode u BiH, a ne države za neke eksplicite, povlašteni narod. Savez stoji na stanovištu da je neophodno truditi se, izgrađivati jednu demokratski uređenu državu koja ima jake institucije i koja omogućava svima da se iskažu u svojim najboljim vrijednostima. U tom kontekstu, sigurno je da današnje obilježavanje dana RS-a nije jedan od pozitivnih trendova koji se dešavaju na ovim područjima. U samoj deklaraciji se govori o proglašenju republike srpskog naroda, a to je nešto na što realni, stvarni, demokratski svijet nikada ne treba da pristane – kazao je u razgovoru za Preporod.info Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Poručuje da svi narodi koji se nalaze na području Bosne i Hercegovine imaju jednaka prava, i da nije bitno da li se radi o Bošnjacima, Srbima, Hrvatima ili nekom drugom narodu.

– Svi narodi su jednaki, svaki pojedinac je isto bitan i svaki pojedinac mora da ima jednaka prava na području cijele BiH. Mi se zalažemo za istinu o događajima na ovim područjima i istrajat ćemo u toj borbi. Mi u Savezu logoraša BiH smo sigurni, i to svakodnevno potvrđujemo rezultatima, da će istina konačno biti na strani pravde – kaže Omerović.

On se za naš portal osvrnuo i na probleme s kojima se logoraši susreću svih ovih godina, uprkos bolu i patnji koje su preživjeli. Posebno je po njemu sporna prinudna naplata i oduzimanje imovine logoraša. Naime, preživjeli logoraši pokušali su tužbama dobiti odštetu za torture koje su preživjeli u logorima, ali su sudovi iz RS-a njihove tužbe proglasili zastarjelim, zbog čega su umjesto odštete prisiljeni plaćati visoke sudske troškove i kamate od 2.000 do 12.000 KM. Omerović kaže da su stotine logoraša dobile rješenja o zapljeni imovine.

– Tu se radi o troškovima Pravobranilaštva RS iz razloga što je došlo do promjena Zakona o krivičnom postupku u RS-u 2015. godine, a nakon što su uvidjeli da se obim tužbi kreće u nekoliko hiljada protiv RS-a za postupke koje su preživjeli logoraši na području cijele BiH. Kada su shvatili finasijski teret toga i pronašli mogućnost da ga se riješe kroz zastaru, oni su to odmah iskoristili. Time je od 2015. dozvoljeno Članom 395 Zakona o Parničnom postupku da RS refundira troškove Pravobranilaštva od strane onih koji su podnijeli torturu ukoliko su ostali živi u logorima – pojasnio je Omerović.

Ističe da je desetak hiljada logoraša je podnijelo tužbe protiv RS-a za naknadu nematerijalne štete. Iako postoje presude sudova, Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i Ustavnog suda BiH, logoraši tortoru plaćaju umjesto da su zaštićeni.

Nekim logorašima već je oduzeta imovina, traktori, stada ovaca, vozila…

– Stoine logoraša već je dobilo takva rješenja da im se oduzima imovina kako bi se podmirili troškovi Pravobranilaštva. Rahmija Hodžić, logoraš koji je bio mučen tako da je drugom stranom sjekire udaran po tijelu, nije uspio da dokaže da se to dešavalo, to su stvari koje su smiješno žalosne. I sada mu je natovareno to rješenje o izvršenju troškova sudskog postupka od 200 KM, a onda zatim 4.375 KM, čovjeku koji je mučen ušicama sikirice, da plaća troškove Pravobranilaštva RS-u. Da stvar bude još gora Aziz Osmanović je sin logoraša iz Bijeljine. Njegov otac Ismet je bio logoraš i dobio je rješenje o plaćanju troškova. Njegov sin je naslijedio taj dug po osnovu troškova Pravobranilaštva. Ovo je nastavak torture finasijakim sredstvima. To nam je gorući problem – ističe Omerović, navodeći da je ovakvih primjera mnogo.

Nužno je, ističe, donijeti Zakon o pravima žrtava torture, te da se kroz izmjene Zakona o krivičnom postupku u RS-u riješi finasijska tortura koja je sada omča oko vrata logorašima koji su tražili svoja prava.

– U Savezu logoraša BiH je procjenjeno da je oko 200.000 logoraša preživjelo torture. S obzirom na to da je period preko 25 godina prošao i imamo period u kojem nije donesen Zakon o pravima žrtava torture do današnjeg dana, a samim time nisu isporučene nužne zaštite logorašima koji su prošli i uspjeli da prežive sve, posljedica svega toga je da se sada taj broj sveo na oko 100.000 logoraša koji su trenutno živi. Što se tiče evidentiranja, Savez logoraša BiH je imao oko 20.000 logoraša, evidentiranih u augustu 2020.godine kada sam došao na poziciju predsjednika Saveza. Iskreno se nadam da ćemo ove godine, s obzirom na to da se radi o izbornoj godini, izboriti se za jedan zakon koji će adekvatno tretirati našu kategoriju koja je enciklopedijska marginalna kategorija društva – istakao je Omerović.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related