Omerović: Potreban nam je veći broj testiranja i dodatna zaštitna sredstva

Jedan od najvećih klastera s trenutačno 11 oboljelih u Tuzlanskom kantonu je naselje Srednja Špionica u Srebreniku, a gradonačelnik tog grada Nihad Omerović ističe da još uspijevaju odgovoriti izazovima pred kojima su se našli.

U razgovoru za Fenu Omerović kaže kako od Federalnog stožera civilne zaštite očekuje podršku u osiguranju većeg broja testiranja, kao i dodatnih zaštitnih sredstava.

– Testiranje je moglo biti i efikasnije da smo posjedovali bolju opremu i da je postojao bolji laboratorij unutar UKC Tuzla. Tu prije svega mislim na veći broj obrađenih uzoraka u Srednjoj Špionici kako bismo u što kraćem vremenskom periodu imali jasniju epidemiološku sliku klastera Srednje Špionice – smatra Omerović.

Navodi kako je mnogo osoba koje su sumnjive na koronavirus, a uz to rast broja osoba koja su iskazivala simptome, odnosno potrebu za testiranjem, paralelno je išao s, kako je rekao, nezgodnom situacijom zbog žarišta u jednoj od zdravstvenih ustanova.

-Zbog toga se na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla dogodilo usko grlo na mjestu gdje se radi analiza uzoraka. Nije se uspjelo u dovoljnoj mjeri, onoliko koliko je trebalo da se uradi analiza s klastera Srednja Špionica kako bismo imali u što kraćem roku jasne rezultate – stav je gradonačelnika Omerovića.

Kaže da se među stanovništvo u Srednjoj Špionici uvakla velika nervoza zbog nedovoljnog broja testiranja te ocjenjuje da je osnovni problem u nedovoljnom kapacitetima.

– Koliko raspolažemo innformacijama, Univerzitetski klinički centar Tuzla posjeduje samo jedan uređaj za analiziranje uzoraka. Smatramo da je neophodno riješiti broj uređaja kako bismo mogli riješiti ove izazove – smatra Omerović.

Srebrenik je, navodi on, spreman podržati sve da se pandemija koronavirusa suzbije, a posebno je to ovom gradu važno zbog privrede. Naime, Srebrenik ima na stotine malih gospodarstvenika koji razvijaju ekonomiju ovog grada.

– Privredni subjekti su stali u front odbrane protiv ovog virusa, ali i oni trebaju podršku. Oni čine maksimalne napore i daju sve od sebe da bismo što efikasnije prebrodili ovu krizu. Moramo već jednom donijeti konkretne mjere koje će ići za podršku privrednog sektora – ističe Omerović.

Strahuje da bi moglo doći do otpuštanja radnika, a pitanje je samo u kojem obimu i u kojoj mjeri.

(Fena)