Omladinski iftar pod Starim mostom premašio sva očekivanja

Arnel Demirović koordinator Info servisa nije mogao sakriti oduševljenje prekrasnom atmosferom u jednom od najčarobnijih dijelova Bosne i Hercegovine istaknuvši kako je ovo samo jedan od povoda da nastave sa organizacijom zajedničkih iftara ne samo za svoje aktiviste već i za druge starosne strukture u mostarskim džematima.

„Raduje me da imamo značajnu podršku i drugih muftijstava u Bosni i Hercegovini. Posebno bih se zahvalio predsjedniku studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu koji su večeras sa nama“, rekao je Demirović. Dodao je kako nisu očekivali toliko veliki odziv mladih. Pripremili su 600 iftara a na javni poziv upućen putem medija odazvalo se njih skoro hiljadu. „U svakom slučaju taj gest doživljavamo kao podršku mladim Mostara i našeg Info servisa i Unije studenta Univerziteta „Džemal Bijedić“, istakao je.

Đani Pajić iz Info servisa za mlade među ciljeve organiziranja iftara pod Starim mostom svrstao je značaj i važnost održanja kontinuiteta tradicije, izgradnju generacijske solidarnosti i spremnosti da mladi ljudi dijele radost ramazanskog susretanja i iftarskog bereketa u pogotovo u prepoznatljivom ambijentu stare jezgre Mostara.

Podsjetivši na suštinska značenja posta i iftara glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić istakao je da bogobojaznost vidno pomaže razumijevanju drugog i drugačijeg i izgradnji zajedničkih općih životnih vrijednosti.

„Nadam se da će ova slika večeras ispod Starog mosta, u gradu vakufa, gradu ljepote na dosljedan način poslati našoj bosanko-hercegovačkoj javnosti poruku mira. Ovo je jedan od vidova čuvanja prijateljstva, mira i spasa čemu nas islam i uči. Nadam se da ćemo ovu prelijepu sliku zajedništva poslati i izvan Bosne i Hercegovine“, poručio je ef. Cikotić. U kratkom iftarskom programu Ema Jazvin uz pratnju gitariste Ervina Pehlića interpretirala je dvije ilahije. Program iftara završen je zajedničkim klanjanjem akšam namaza na serpentinama uz obale Neretve.